Zdravý životní styl

Cukety detoxikují tělo

Cukety zná dnes úplně každý. Ale víte jaký je jejich původ nebo jak se dostaly k nám do Evropy a proč jsou tak zdravé? Nevíte?

Kde se cuketa vzala?

Cuketa pochází ze střední Ameriky a Mexika, ale do Evropy se dostala až koncem 16. století spolu s Colombovými výpravami. U nás, v české republice nebyla cuketa dlouho známá. Do české domácnosti se dostala až koncem 80. let, a dnes neodmyslitelně patří do naší kuchyně.

Ti, kteří mají možnost cukety pěstovat vědí, že nejde o žádnou složitou záležitost. Potřebují akorát dostatek světla a vodu. Cukety sázíme zpravidla v květnu, ale není žádný problém začít sázet až koncem června.

Proč jsou cukety zdravé?

Cuketa obsahuje vysoké množství draslíku a až 90 % vody, proto je v hodná k detoxikaci a celkovému pročištění těla. Draslík pomáhá vyloučit velké množství škodlivin a přebytečnou vodu z těla. Je dobrý pro správnou činnost ledvin.

Cuketu, by měli jíst lidé trpící dnou, revmatem, obezitou nebo cukrovkou. Protože má také projímavé účinky doporučuje se jako pomocník při zácpě, a díky vysokému množství vlákniny je vhodná na podporu trávení.

Cukety a jejich využití v kosmetice:

Pokud máte kožní problémy jako je lupénka, ekzémy, akné, vyrážky nebo kopřivku potírejte 2 x denně postižená místa čerstvě vymačkanou šťávou z cukety. Na popáleniny je dobré přiložit si slupku z cukety na postižené místo.

Recepty z cukety:

Recept na cuketové rolky se slaninou a sýrem najdete ZDE

Recept na cuketový chléb máme ZDE

Recept na cuketové placičky najdete ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.