Zdravý životní styl

Quinoa pomáhá k lepšímu spánku

Quinoa (čteme kinoa) neboli merlík čilský je rostlina pocházející z jihoamerických And, jejíž semena se používají jako obilnina. Tato drobná kulatá zrnka quinoi se často na první pohled zaměňují s kuskusem nebo amarantem.

Matka všech obilnin

Pro andské civilizace byla quinoa hned po bramborách druhou nejdůležitější plodinou. Inkové ji nazývali „matkou všech obilnin“ a incký vládce byl tradičně prvním, kdo každoročně zaséval její první nová semínka.

Bílá, červená a černá

Quinoa existuje ve třech druzích. Nejběžnější bílá má jemnou máslovou chuť a podobá se rýži. Červená a nejméně obvyklá černá quinoa se od ní liší konzistencí – zůstávají v uvařeném stavu pevnější a křupavější. Červená quinoa má oříškovou příchuť a černá je pak ze všech třech druhů chuťově nejvýraznější.

Proč je quinoa zdravá?

Quinoa je ceněna hlavně díky své vysoké nutriční hodnotě. Obsahuje velmi vysoké procento rostlinných bílkovin, které příznivě působí na růst svalové hmoty a regeneraci poničených tkání. Kromě toho obsahuje řadu vitamínů (thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu a vitaminu C) a minerálů (vápníku, železa, draslíku, zinku, hořčíku). Kombinace hořčíku a vápníku v ní obsažená pomáhá lepšímu spánku.

Quinoa má rovněž nízký glykemický index, proto zasytí na dlouhou dobu. Upravuje hladinu cukru v krvi a je tak ideální pro diabetiky.

Pro osoby nemocné celiakií bude důležitou informací to, že mouka z quinoi neobsahuje lepek, je tudíž vhodná pro jejich bezlepkovou dietu.

V neposlední řadě quinoa zvyšuje pohyblivost střev, čímž se zrychluje spalování tuků a podporuje vstřebávání výživných látek.

Co z quinoi uvařit?

Quinoa vyniká svou jednoduchou přípravou, jež může být buď nasladko či naslano. Můžeme ji proto přidat do ovocných i zeleninových salátů, zapéct se zeleninou, masem i sýrem, přidat do polévky, nebo také z ní uvařit kaši či nákyp. Smícháním s ovocem, medem, ořechy a mlékem nám vznikne chutná a velmi zdravá snídaně.

Ze zralých semen se rovněž mele mouka, která má výborné vlastnosti ve spojení s obilnou nebo kukuřičnou moukou, a to na pečení chleba, lívanečků a různých sušenek.

Z celých semen se v neposlední řadě připravuje pálenka „chica“.

Základní recept: vařená quinoa

Quinou vaříme podobně jako rýži (pro 1 osobu: 2 šálky vody na 1 šálek obiloviny) po dobu 14 až 18 minut. (Před vařením ji rovněž můžeme nechat na asi 2 až 4 hodiny ve vodě naklíčit, čímž zvýšíme její nutriční vlastnosti.) Quinoa varem absorbuje vodu, proto pravidelně promícháváme, aby se nepřipálila. Quinoa je správně hotová, je-li poloměkká a uprostřed jemně křupavá, kolem zrnka se uvolní bílé klíčky. K jejímu ochucení použijeme jakékoliv koření či zeleninu.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.