Zdravý životní styl

Broskve zlepšují náladu

Broskve jsou ovoce s vynikající chutí i vůní. Obsahují navíc velké množství niacinu (vitamínu B3), díky němuž zlepšují naši náladu a snižují případnou nervozitu a vnitřní neklid. Zároveň broskve pomáhají při léčbě bronchitidy, kašle a astmatu.

Proč jsou broskve zdravé?

Dužina i slupka broskví obsahují mnoho rostlinného barviva – karotenu. Ten chrání nejen broskve samotné (proti hmyzu, bakteriím a různým houbám), ale i náš organismus. Broskve jsou typické antistresové ovoce. Vysoký obsah niacinu (vitamin B3) ve spojení s hořčíkem, selenem a zinkem zlepšuje náladu, potlačuje vnitřní neklid a nervozitu. Jsou mírně projímavé a močopudné a mají podpůrný léčebný vliv při bronchitidách, kašli a astmatu.

Jak broskve nakupovat

Pokud je to možné, dáváme přednost tuzemským plodům, které dozrávají na stromech a jsou čerstvě sklizeny. Importované se totiž často dovážejí v nezralém stavu a dozrávají uměle, takže obsahují menší množství vitamínů.

Jak je doma uchovávat?

Dají se skladovat jen po krátkou dobu, a proto bychom je měli rychle zkonzumovat. Před jídlem vždy plody důkladně omyjeme. Při větší spotřebě (hlavně u dětí) je vhodné oloupat slupku, která v sobě může obsahovat případné jedovaté látky. Půjde to poměrně snadno, když předtím spaříme ovoce vroucí vodou.

Nač použít broskve v kuchyni

Broskve se hodí do všech ovocných salátů, müsli, kompotů, mléčné rýže i rýžového nákypu. Především však z nich připravíme výtečné dezerty a zmrzlinu. Můžeme je též naložit do alkoholu nebo zpracovat na čatní.

Vyzkoušejte naše broskvové recepty:

Recept na broskvový koláč jsme pro vás připravili ZDE

Recept na broskvový ledový čaj je ZDE

Recept na broskvové smoothie (nápoj) najdete ZDE

Recept na broskvový džem se skořicí jsme dali ZDE

Recept na grilované broskve se nachází ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB