Zdravý životní styl

Avokádo zlepšuje paměť

Avokádo je nejkvalitnější salátové ovoce vůbec. Konzumuje se z něj čerstvá máslovitá dužnina, jež má mezi ovocem nejvyšší výživnou hodnotu. Hlavně však obsahuje hodně lecitinu, který účinně snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje naši paměť.

Jak nakupovat avokádo?

Při nákupu avokáda dbáme na to, aby na slupce nebyla příliš měkká místa a hlavně žádné tmavé skvrny. Zralé avokádo je na omak měkké, oproti tomu plody v obchodech jsou často tvrdé a tudíž nezralé. Doporučujeme proto kupovat tvrdá avokáda, která si doma sami necháme dozrát. Dáme je do papíru (případně novin) a necháme 2 až 3 dny při pokojové teplotě.

Proč je avokádo tak zdravé?

Avokádo je bohaté na proteiny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Má také dostatek minerálů, především železa, vápníku, fosforu a draslíku. Zelený plod obsahuje hodně lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje paměť. V avokádu je až 30% tuků, které jsou z valné části zastoupeny ve formě zdraví velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin.

Co připravit z avokáda?

Plody avokáda jsou vhodné do salátů, k výrobě pomazánek, salátových dressinků apod. Avokádo slouží k rychlé konzumaci, připravené pokrmy skladujeme ve spodní části ledničky maximálně 4 dny.

Vyzkoušejte naše avokádové recepty:

Recept na avokádovou pomazánku naleznete ZDE

Recept na avokádovou omáčku Quacamole je ZDE

Recept na lososa s avokádovým tatarákem se nachází ZDE

Recept na okurkový salát a avokádem najdete ZDE

Recept na krevetový salát s pomelem a avokádem se ukrývá ZDE

Recept na kokosovo-avokádový nápoj (smoothie) máme ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB