Tipy a rady

Trdlo jako pochoutka

Když se řekne trdlo (nebo také trdelník či šmetrdól), ne každému se okamžitě vybaví sladká specialita, kterou můžeme ochutnat převážně na staročeských trzích. Víte, jak tato dobrota vznikla a jak si ji můžete udělat i doma?

Pojmenování, část hmoždíře, nebo pochoutka?

Ty jsi ale trdlo, slýchávají zejména děti, když se projeví jako nešikové, budižkničemu, nemehla a podobně. Zkrátka, když něco pokazí. Řidčeji tak nazýváme i osoby, které ač věku již pokročilejší, chovají se – řečeno ohleduplně – nepřiměřeně. Ale co je to vlastně trdlo doopravdy?

Odpověď na tuto otázku začněme další otázkou? Znáte hmoždíř? Asi ano. Hmoždíř je nádoba, v níž se drtí (hmoždí) věci, které bychom bez něho drtili (hmoždili) velmi nepohodlně. A trdlo je to, co v takovém případě přenáší naši sílu k drcení určenou na předmět, který drtíme. Je oddělitelnou, nicméně nedílnou součástí hmoždíře. Není-li kouře bez ohně, není hmoždíře bez trdla. Přitom je ohně bez kouře a je trdla bez hmoždíře… Jinými slovy – Čouhá to z hmoždíře, co to je? Je to trdlo.

Jenže trdlo má ještě další význam! Slouží jako pojmenování pro vynikající sladkou pochutinu a mnozí z vás jistě vědí, o čem je řeč. Už proto, že v poslední době jsou v módě nejrůznější variace na staročeské jarmarky a trhy a mlsné jazýčky, jejichž majitelé již skoupili proutěné zboží, železné i vyšívané ozdobičky, stejně jako keramiku, vyhládnou. A ne každý má chuť na dobře sice vypadající, nicméně většinou přepaprikovanou třiceticentimetrovou klobásu. To pak přicházejí k úctě stánkaři s pivem a medovinou (hlad je, jak víme, převlečená žízeň) a tací vynalézavci, kteří nabízejí pochutiny jiného druhu.

Obchodníci na stylových jarmarcích svému výrobku říkávají někdy “staročeské trdlo”. Ale to jen v Čechách. Na Moravě by z toho mohlo vzniknout mezietnické nedorozumění. Z této oblasti totiž jmenovaná pochoutka pochází. Je typická pro vinařské slavnosti a Čechy, ať už se Karel IV., Bušek z Velhartic i mělničtí Lobkovitzowé a jiní snažili sebevíc, prostě vinařským krajem nejsou. A k pivu se trdelník, protože je sladký, zase tolik nehodí. Sám o sobě však vynikající je.

Z historie této dobrůtky

Podle údajů uvedených v národopisné knize “Luhačovské Zálesí” od Antonína Václavíka vydané v roce 1930 víme, že se pro pečení trdelníků rozdělával oheň pouze z bukového dřeva. Když pak zbylo hodně řeřavého popela, postavil se do něho dřevěný válec, ke stranám zúžený, zapravený do dvou cihel a s kličkou na otáčení na jednom konci. Když se válec přiměřeně zahřál, natáčelo se naň rozválené těsto, a to tak, že se poslední otočení muselo přilepiti na dřívější oviny. Na to se to neslo nad oheň. Při pečení se otáčelo a máčelo přiměřeně mlékem. Jakmile se poněkud zapeklo, sypalo se strouhaným perníkem, cukrem a při ustavičném otáčení se upeklo do zlatočervena. Pak je rychle ovinuli kožichem, aby se válec snadněji vytáhl a trdelník zůstal neporušený. Navrchu se potíral medem.

Voňavé trdlo z naší trouby

To ovšem bylo dřív. Dnešní jarmarečníci připravují trdelník jednodušeji. Přibližně tak, jak si jej za dlouhých podzimních a zimních večerů můžete přichystat i u vás doma v kuchyni podle následujícího receptu:

Potřebujeme 70 g másla, 70 g sádla, 30 g cukru, žloutků, sůl, 25 g kvasnic, 560 g mouky a mléko. Máslo umícháme se sádlem, až pění. Do umíchané tukové směsi přidáme cukr, žloutky (vždy po jednom), pak osolíme a dáme vzkypělé kvasnice, mouku a mléka tolik, aby zadělané těsto bylo poměrně tuhé. Nyní těsto dobře vypracujeme a necháme trochu zkynout. Z těsta vyválíme dlouhý těstový váleček téměř motouz (asi jako malíček silný). Pak pozorně namotáme na dřevěný váleček – k tomu určený – pomaštěný máslem (můžeme ale použít i omaštěné plechové trubičky nebo například trubičky na kremrole). Povrch potřeme buď bílkovým sněhem, nebo rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými loupanými mandlemi (můžeme rovněž podle chuti obalit rozdrcenými ořechy a krystalovým cukrem). Dáme na plech pokrytý pečicím papírem a pečeme za občasného, ale poměrně častého otáčení válečku v troubě. Při otáčení ho postříkáváme máslem, které můžeme střídat s mlékem. Upečené zlatavé trdlo stáhneme z válečků, nakrájíme či necháme vcelku, to už je jedno. Když do něj foukneme šlehačku, případně jej pokapeme horkou čokoládou, nemá to chybu.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB