Tipy a rady

Vyberte si z 821 článků

Listopad 11., 2019
Tipy a rady, Tradice,

11. 11. = Svátek sv. Martina

Dnes je svátek svatého Martina, který je spojen s mnoha tradicemi a pranostikami. Ta nejznámější říká, že svatý Martin přijede na bílém koni a přiveze nám první sníh. Pořádají se různé průvody, doma se peče husa k obědu a na své první ochutnání je rovněž připraveno mladé Svatomartinské víno.
Číst dále »
0 komentářů
Říjen 31., 2019
Tipy a rady, Tradice,

31. 10. = Halloween

Svátek Halloween se slaví převážně v anglosaských zemích, ale poslední roky nachází oblibu i u nás. Halloween vznikl z křesťanských oslav svátku Všech svatých a jeho tradičním symbolem jsou dýně, čarodějnice, netopýři nebo černé kočky.
Číst dále »
0 komentářů

Jak si doma vydlabat dýni

Asi nejznámějším symbolem svátku Halloween je vydlabaná dýně se strašidelným úsměvem, v níž plápolá zapálená svíčka. Lidé si ji dávají za okno či před dveře, aby dle pověsti vyhnala z jejich obydlí zlé duchy a aby posvítila na cestu mrtvým předkům. Jestli si také chcete vyrobit tuto zajímavou lucernu, poradíme vám jak.
Číst dále »
0 komentářů

Maso s vůní lesa

Nechceme vás posílat do lesíčka na čekanou. Naštěstí lze maso divokých zvířat ulovit na pultech obchodů, případně vyhrát v plesové tombole, jejíž sezóna se pomalu ale jistě blíží. Uměli byste si poradit s pernatou výhrou?
Číst dále »
2 komentáře

Zvěřina na talíři

Aby nám zvěřina chutnala co nejlépe, to nezáleží jen na druhu zvěře a její úpravě, ale i na době, kdy byla zvěř ulovena, na zdraví lesní zvěře a na způsobu odležení masa před přípravou pokrmu. Přečtěte si naše tipy na samotné zpracování konkrétního masa.
Číst dále »
0 komentářů

Připravujeme zvěřinu

Zvěřina je nejen vítaným, ale i velmi hodnotným obohacením našeho jídelníčku. Nechceme-li ji znehodnotit, musíme s ní umět dobře zacházet a zachovat správný postup přípravy a samotné úpravy masa. Přečtěte si, jak zvěřinu marinovat, vařit, dusit či péct.
Číst dále »
0 komentářů

Nebojte se hmyzu na talíři!

Endomofagie, neboli využívání hmyzu jako potraviny, přitahuje pozornost odborníků i laické veřejnosti. Byť je v mnoha částech světa naprostou samozřejmostí, v Evropě jde spíše o raritu, která se však v restauracích i kuchyních rychle zabydluje.
Číst dále »
0 komentářů

Co se kde zvláštního jí?

Jiný kraj – jiný mrav, říká se, a u jídla to platí stoprocentně. Dali byste si také varlata grilovaných klokanů, smažené cvrčky, vařené mravence nebo třeba takové kapří ocasy? Seznamte se s velice zvláštními chutěmi a jídelníčky v různých zemích…
Číst dále »
0 komentářů

Dýňová sezona je tady

Dýně, zelenina původem z Jižní Ameriky, která má ovšem v české kuchyni stále častější zastoupení. Také jste ji již do svého jídelníčku zařadili a během sezóny vám v hrncích nepřetržitě bublá krémová dýňová polévka, anebo se této tykvovité pochoutky stále trochu obáváte?
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání článků

Rubriky