Tipy a rady

Vyrábíme domácí mýdlo

Udělat si doma vlastnoručně vyrobené mýdlo není tak těžké, jak by se vám mohlo zdát. Navíc je to krásný a originální dárek, který potěší opravdu každého. A samotné odlévání mýdel je nejen voňavá práce, ale také i zábava pro naše děti. Jdete do toho s námi?

Postup při výrobě domácího mýdla:

  1. Začneme tím, že v obchodě s výtvarnými potřebami si buďto koupíme mýdlovou hmotu (prodává se průhledná či bílá) nebo je možné použít kousky starých mýdel, co máme doma.
  2. Mýdla či mýdlovou hmotu rozpustíme ve vodní lázni – ideální teplota k rozpouštění je 60 stupňů Celsia. Pozor! Při rozpouštění mýdla raději neodcházíme od sporáku!
  3. Podle přání můžeme v této fázi přidat barvicí či vonné přísady (v krámcích s hobby materiálem vám jistě dobře poradí, která barva a vůně je určena pro mýdla). Přidat můžeme i sušené bylinky či květy měsíčku, levandule, heřmánku atd.
  4. Tekutou mýdlovou hmotu o teplotě max. 60 stupňů Celsia vlijeme do vhodné formy a necháme zcela ztuhnout po dobu 10 až 30 minut. Pozn.: Forma se dá rovněž koupit, ale pro začátek nám bude stačit např. výlisek ze staré bonboniéry nebo malý plastový kelímek od jogurtu.
  5. Nakonec již jen zcela vychladlou a ztuhlou hmotu vyklepneme z formy a naše nové mýdlo je na světě!


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.