Tipy a rady

Slovník těstovin

Možná jste také někdy bojovali s názvoslovím oblíbených pokrmů z těstovin. Nikdy ale není pozdě se něčemu přiučit! Naložme si pěkně na talíř porci různorodých neplněných i plněných těstovin. Tenké, tlusté, kudrnaté i rovné – jaké máte nejraději?

Jaké tedy známe těstoviny?

1. PLNĚNÉ TĚSTOVINY

  • Canelloni: závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi, nejčastěji masem.
  • Cappelleti: plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků.
  • Ravioli: těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků.
  • Tortellini: kulaté těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, nejčastěji se sýrovou, masovou či houbovou náplní.

2. NEPLNĚNÉ TĚSTOVINY

  • Gnocchi: noky.
  • Farfalle: těstoviny ve tvaru mašliček – motýlků.
  • Fettuccine: široké nudle.
  • Fusilli: vřetena, která se podávají k řidším omáčkám, do salátů i polévek.
  • Lasagne: tenké pláty těstovin (asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé), které se prokládají masovými i sýrovými omáčkami a zapékají se.
  • Linguine: tenké placaté dlouhé těstoviny.
  • Makkaroni: široké roury – duté těstoviny.
  • Pappardelle: široké těstoviny stočené do hnízd, mohou mít hladký i zvlněný okraj, podávají se často jako přílohové těstoviny.
  • Penne: široké kratší rourky na koncích šikmo seříznuté.
  • Radiatori: těstoviny ve tvaru noků se žebrováním, používají se podobně jako fusilli.
  • Rigatoni: podobné penne, tedy široké rourky, ale jsou delší a na koncích rovně seříznuté.
  • Rotelle: těstoviny ve tvaru kola od vozu.
  • Spaghetti: dlouhé a tenké kulaté těstoviny.
  • Spaghettini: velmi tenké špagety.
  • Tagliatelle: širší dlouhé nudle.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB