Tipy a rady

Máte rádi koblížky?

Tenhle baculatý neposeda jménem koblížek se při svém putování světem zatoulal skutečně i do těch nejodlehlejších krajů. U nás nesmí chybět nejen na masopustním stole, ale během všedních dnů po něm sáhne řada z nás jako po rychlé snídani či hříšně sladkém dezertu ke kávě.

Náplň nemusí být jen marmeládová

Pokud přemýšlíte nad něčím netradičním, zkuste klasickou marmeládovou či povidlovou náplň nahradit nějakou horkou novinkou. Mezi nejoblíbenější patří tvaroh, čokoláda, karamel a pudink, ale za zkoušku stojí i maková náplň či nezvyklé druhy ovoce, třeba banán. V dobách dávno minulých se koblihové těsto plnilo i masem a zeleninou a smažilo se hlavně na sádle.

Odkud pochází koblížek?

Těžko dohledat, v jaké zemi je tenhle zlaťoučký krasavec skutečně doma. O hlavní slovo se hlásí především Rakušané, kteří jeho autorství připisují cukrářce Cäcilii Krapfen – odtud také jeho německé pojmenování „Krapfen“. Od českých koblihů jsou ty rakouské k nerozeznání – buclaté tváře, sladká náplň a bohatá cukrová čepice.

Své příbuzné má koblížek také ve Francii. Tady si můžete u kávy vychutnat tzv. beignet. Ty mohou být buď krásně kulaté, nebo hranaté. Nikdy jim ale nesmí chybět pořádná cukrová pokrývka! A jestliže si chcete skutečně pochutnat, zalijte si je dle receptu domorodců horkou pralinkovou omáčkou!

Neplněné kynuté těsto obalené v krystalovém cukru si oblíbili také Portugalci. Označují ho jako malasada. V různých podobách se odsud dostal až na havaj, díky čemuž se vytvářejí malasadas s příchutí kokosu či guave!

Za oceán se pak koblížek „dokutálel“ ve formě amerických doughnut. Ty sice mohou být velice podobné původnímu koblihu, ale častěji se s nimi setkáte v „provrtané“ podobě. Těsto má uvnitř díru a není plněné. Naopak je bohatě zdobené čokoládou, cukrem či javorovým sirupem.

České koblížky a naše tipy

A protože ani v české kotlině není koblih jako koblih, můžete i vy vyzkoušet moderní dobroty. Uznávaný kuchař Petr Stupka doporučuje obohatit koblihové těsto o majonézu. Díky ní zůstanou koblížky dlouho křupavé a vláčné. Stejného efektu také dosáhnete, přidáte-li do těsta tvarohový sýr.

Ani milovníci slaných chutí nemusí přijít zkrátka. Koblihy chutnají skvěle i se zelnou či masovou náplní. Stačí pouze poupravit základní recept na těsto, snížit množství cukru a přidat vařené brambory. A pokud si zoufáte, že nemáte dostatek času, abyste těsto nechali náležitě vykynout, svěřte jej domácí pekárně. Ta udělá polovinu práce za vás.

Vyzkoušejte naše recepty:

Recept na skořicové koblížky vyzkoušejte ZDE

Recept na smažené banánové koblížky se ukrývá ZDE

Recept na plněné a smažené koblížky naleznete ZDE

Recept na americké koblížky Donuts máme ZDE

Recept na tvarohové koblížky plněné pudinkem se nachází ZDE

Koblížku, koblížku, já tě sním!

Z mouky dělaný, smetanou mísený, na másle smažený, na okně chlazený… Dáte si?



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.