Tipy a rady

Když se řekne masopust

Masopust neboli karnevalové období – tak je nazýváno období od Tří králů do Popeleční středy, kdy začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Vyvrcholením masopustu bývá maškarní zábava, která dříve probíhala zpravidla na masopustní úterý před Popeleční středou.

Proč právě masopust?

Název masopust je odvozen od slova karneval. Karneval pochází z latiny a slovo „carne vale“ značí „maso, sbohem“ či “maso pryč”. Dodnes se velké masopustní karnevaly konají hlavně v Benátkách, v Římě nebo v Nice.

Jako masopust (neboli šibřinky, fašank, ostatky, končiny, bláznivé dny apod.) se označuje právě několik posledních dní tohoto období a tedy hlavně samotné masopustní veselí a hodování. V minulosti byl tento den oficiálním svátkem hodování, během kterého bylo třeba se dosyta najíst. Pak následoval dlouhý půst až do Velikonoc.

Co se jedlo a pilo?

V době masopustu se na královském dvoře konaly hostiny, ve městech tancovačky, na vesnici vepřové hody. Těm, kdo se slávy nezúčastnil, se posílala bohatá výslužka, kdysi na Moravě zvaná šperky a v Čechách zabijačka. Výslužka většinou obsahovala huspeninu, klobásy, jelítka, jitrnice, ovar, škvarky.

Masopust končil v noci před Popeleční středou, kdy ponocný zatroubil na roh a rychtář všechny vyzval k rozchodu. Druhý den (na Popeleční středu) naposledy se konzumovaly mastné rohlíky s kávou nebo mlékem, dopoledne ještě byla povolena kořalka. Oběd však už byl přísně postní, což většinou bývala čočka s vajíčkem, sýr, chléb, vařená krupice, pečené brambory.

Masopust v Čechách

V některých našich regionech jako například Chodsko, Doudlebsko, Hlinecko nebo Strání je součástí masopustních oslav obřadní průvod masek, který obchází s muzikou vesnicíDo košíku se vybírá kořalka, vejce, slanina, koblihy nebo Boží milosti. Ty jsou později společně konzumovány v hospodě během večerní zábavy.

V některých českých obcích se dostává do ústřední role tanec, především obřadní tance mladíků, zvaných například ve Strání “pod šable”. Podobně tančí u každého domu na Uherskobrodsku “bobkovníci”, na Hlinecku “Turci”. Při večerní zábavě se konají další obřadní tance, např. “na len” , “na konopě”, “žabská” apod.

Vyzkoušejte naše masopustní jídla:

Recept na vepřové škvarky jsme připravili ZDE

Recept na domácí škvarkové placky najdete ZDE

Recept na sušené švestky zabalené ve slanině máme ZDE

Recept na smažené cibulové kroužky se nachází ZDE

Recept na pikantní bramboráky je ZDE

Recept na domácí chléb máme ZDE

Recept na langoše s anglickou slaninou jsme dali ZDE

Recept na domácí pikantní klobásky Chorizo je ZDE

Recept na plněné a smažené koblížky naleznete ZDE

Recept na makový závin vyzkoušejte ZDE

Zdroj některých informací: www.wikipedia.cz



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.