Tipy a rady

Kdo byl svatý Medard

8. června má svátek Medard a asi každý zná některou z pranostik o počasí vztahující se k tomuto ochránci úrody a patronovi sedláků, sládků či vinařů. Lidé se k němu vždy modlili za suché počasí – za úrodu polí i vinic.

Svatý Medard si byl francký biskup ve Vermandois, který žil v 5. a 6. století. Již od dětství se projevoval velmi lidsky a milosrdně – svoje šaty dal slepému žebrákovi a třeba jídlo zapíral, aby ho mohl dát chudým. Po studiích Medard přijal kněžské svěcení, poté působil jako kněz a později i biskup vermandoiský. V roce 540 v Noyonu zemřel.

V křesťanském náboženství je Medard považován za ochránce úrody a patrona sedláků, pastýřů, meteorologů, sládků a vinařů a také za patrona proti bolesti zubů. Lidé se k němu modlili za suché počasí při senoseči, za úrodu polí a vinic, ale také proti horečce a choromyslnosti.

Pranostiky na Medarda

Jedna legenda vypráví, že malého Medarda zastihla hrozná bouře a velký liják. Najednou se z ničeho nic nad ním objevil orel a roztáhl svoje křídla. Tím malého chlapce ochránil. Dodnes proto zemědělci prosí sv. Medarda za suché počasí při prvních sečích.

K Medardovi se váže mnoho pranostik, které předpovídají počasí v období od 6. do 18. června. Znáte je všechny?

Medardova kápě, čtyřicet dní kape.
Když na Medarda prší, těžko se seno suší.
Když na Medarda prší, voda břehy vrší.
Jaké počasí na Medarda bývá, šest neděl trvání mívá.
Když na Medarda prší, červen mokrý je a studený – bývají žně zkažený.
Když Medard se rozvodní, pršívá šest týdní.
Když prší na Medarda, namokne každá brázda.
Pláče-li Medard, i ječmen zapláče.
Tak jak na svatého Medarda bouří, tak se celý měsíc po tom bouřky souží.
Medardovy mrazy vinné révy nepokazí.
Po Medardovi ostrá zima už nechodí, ani mráz vinici víc neuškodí.
Když na Medarda prší, nebudou toho roku houby růst.
Prší-li na svatého Medarda, prší ještě čtyřicet dní po sobě a zkazí se sena.
Jasný den na Medarda tiší rolníkovo naříkání.

Info: www.wikipedia.cz



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.