Tipy a rady

Jak vybrat maso na grilování

Jak vybrat maso na grilování

Také si rádi pochutnáváte na grilovaném masu? A umíte vybrat to správné, nebo zkrátka sáhnete po tom, které vás zaujme na první pohled?

Maso na grilování

Při výběru vhodného masa na grilování je nejdůležitější kupovat ho u kvalitního prodejce, u něhož máte jistotu čerstvosti. Můžete samozřejmě vybrat i mražené maso, ale vždy dbejte na to, abyste ho řádně rozmrazili. Ryby by však měly být čerstvé vždy. V opačném případě by se vám během grilování maso rozpadalo.

Nejdříve si rozmyslete, co chcete ugrilovat. Troufnete si na steaky? Udělat na grilu dobrý steak není jednoduché. Chce to trochu cviku.

A jaké zvolit maso na steaky? Nejlepší je roštěnec a svíčková. I když většina lidí je zvyklá sahat po libovém masu, pro grilování je lepší zvolit hovězí s výraznějším tukovým mramorováním. Čím je maso libovější, tím více se vám při grilování vysuší. To neplatí jen o hovězím.

Netroufáte si na steaky či celkově upřednostňujete vepřové maso? Na gril se nejlépe hodí krkovička, kotleta či panenka. Z drůbežího masa si ugrilujte kuřecí prsa, stehýnka či křidélka.

Máte-li chuť na hamburgery z grilu, nechte si maso umlít a dokořeňte si ho podle chuti.
V mnoha obchodech si můžete koupit připravené maso na grilování, tj. naložené v marinádě. Jeho kvalita však může být různá. Proto si raději připravte maso sami.

Co byste ještě o grilování měli vědět?

O grilování by se toho dalo napsat spoustu. Dejme si alespoň ještě několik základních rad, které by se vám mohly hodit:

  • Maso na gril nikdy nenaklepávejte.
  • Maso solte až těsně před grilováním. Sůl by vám zbytečně vytáhla šťávu z masa.
  • Při grilování nikdy nezkoušejte vidličkou, zda je již maso hotové. Vytekla by vám z něj šťáva.
  • Kusy masa s kostí grilujte déle.
  • Grilujete-li rybu, uchyťte ji na grilovací mřížce. Nerozpadne se vám ani nepřilepí na rošt.

Dobrou chuť!

2 komentáře pro článek Jak vybrat maso na grilování

Robin Šebelová
Čerstvé hovězí na gril? Si děláte srandu, správné hovězí je stařené (alespoň 14 dní od porážky)! Čerstvé hovězí je tak stažené z rigor mortis, že je nepoživatelné.
redakce
Ale my jsme mysleli čerstvé maso ve smyslu "nezkažené", to jste nás špatně pochopila... :o) S přáním krásného dne Váš COOP Club


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.