Tipy a rady

Je libo houby?

Také patříte mezi vášnivé sběrače a milovníky hub, ale už dávno jste se přejedli smaženice a řízků? Hledáte nové a zajímavé recepty nebo preferujete klasiku? Pak čtěte dále a vrhněte se na přípravu neotřelých gastronomických pochoutek.

Nejvíce vás lákají houby naložené? Příprava není nikterak složitá, nicméně nedoporučujeme příliš experimentovat. Jak známo, houby mohou být ošemetné a především má každá svoji výjimečnou chuť, kterou je dobré vždy pouze pozvednout a doplnit něčím decentním, ne ji přebíjet.

Proto se raději držte osvědčených receptů, které často zveřejňují přímo mykologové po tradičních houbařských soutěžích. Pár vám jich také přinášíme.

Klasické houby s octem

  • 2 kg očištěných a pokrájených hub (ideální jsou mladé hříbky, lišky či křemenáče)
  • 2 ks cibule
  • 2 ks větší mrkve
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • kuličky jalovce
  • nové koření
  • bobkový list

Nálev

  • 5 lžic cukru
  • 2 lžičky soli
  • ¼ l octa
  • 1 l vody

Houby propláchneme ve studené vodě a vhodíme do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byly mírně ponořené, lehce osolíme a přivedeme k varu, poté ztlumíme a pár minut povaříme. Slijeme, znovu propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout. Cibuli a mrkev pokrájíme na širší plátky a dáme stranou. Mezitím si připravíme nálev. Do vody vlijeme ocet, přidáme sůl a cukr a přivedeme k varu, poté odstavíme. Sklenice plníme asi do ¾ houbami, prokládáme cibulí a mrkví. Nahoru nasypeme pár kuliček hořčičného semínka, jalovce a nového koření, vložíme bobkový list a zalijeme do plna horkým nálevem. Pevně uzavřeme a sterilujeme v horké vodě po dobu asi 30 minut.

Houbová pizza s ricottou

Pokrájejte ji na menší kousky a podávejte jako lehký předkrm nebo jako hlavní chod. Ať tak či tak potěší chuťové pohárky všech strávníků a budete si ji dopřávat častěji než klasickou Margheritu.

  • hotové těsto na pizzu (popřípadě listové)
  • 200 g čerstvých drobnějších hub (žampiony, hříbky, lišky)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrst čerstvé bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větvička rozmarýnu
  • ½ lžičky chilli
  • 3 lžíce sýru ricotta
  • sůl
  • pepř

Na olivovém oleji pár minut restujte česnek, poté jej vyndejte a přihoďte očištěné a na kousky pokrájené houby. Přidejte nahrubo nasekanou bazalku a chilli, zlehka osolte, opepřete a ještě chvilku opékejte. Na plech vyložený pečicím papírem rozválejte těsto, na něj rovnoměrně rozprostřete ricottu, ochuťte solí, pepřem a poklaďte houbami. Posypejte rozmarýnem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte dozlatova.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.