Tipy a rady

Co s nepovedenými přílohami?

Co s nepovedenými přílohami?

Rozvařené brambory, rýže, nebo těstoviny… Někdy se kuchtík může snažit sebevíc a výsledek je k uzoufání. Jak minimalizovat ztráty a zachránit suroviny i čas, který jste do vaření vložili?

Rozvařené brambory

Mnoho hospodyněk si stěžuje na to, že uvařit brambory mimo sezónu jejich pěstování je leckdy nadlidský úkon. V jednu chvíli jsou ještě tvrdé, o minutu později se rozpadají na prach.

Ne nadarmo se prodává několik druhů brambor. Některé se hodí jako příloha, jiné do salátů, další zužitkujete třeba v bramborácích. Pokud jste se ještě nepustili do vaření, zkuste jednoduchou babskou radu. Bramboru rozpůlte a rozkrojenou částí o sebe chvíli třete. Pokud brambora pouští vodu, hodí se jako příloha nebo do salátů. Jestliže ale hmota lepí a je plná škrobu, budou se hlízy hodit spíše na bramborové těsto nebo kaši. 

Některé hospodyňky doporučují brambory těsně před uvařením sejmout z tepla a nechat v horké vodě pouze dojít. 

Někdy ale můžete kolem plotny tančit třeba indiánský tanec a brambory stejně nezachráníte. Tragédii se vyhnete, pokud z rozvařených brambor připravíte rychlou bramborovou kaši nebo je jednoduše rozmačkáte nahrubo, přidáte orestovanou cibulku se slaninou, případně strouhaný sýr nebo máslo a čerstvé bylinky. Stolovníci to budou považovat za záměr a neplánovanou přílohu vám jistě pochválí. Máte-li chuť na něco nezvyklého, přidejte k rozvařeným bramborám na sádle orestovanou cibulku spolu se zelím, vyšperkovat je můžete i opraženou slaninou nebo škvarky.

Neslavně uvařené brambory výborně zužitkujete do bramborového těsta. Stačí vystydlé brambory nastrouhat nebo rozmačkat, přidat k nim vejce, krupici, hrubou mouku a špetku soli a použít na bramborové knedlíky, taštičky nebo halušky.

Případně z nich usmažte bramborové placky naslano i nasladko. Takové dobroty můžete uchovat v mrazničce na horší časy.

Nebráníte-li se experimentům, připravte z rozvařených brambor slaný koláč nebo je přidejte do moučníkových těst.

Za zkoušku stojí i bramborový tatarák. Rozmačkané brambory smíchejte s najemno nasekanou cibulí, mletou červenou paprikou, mletým kmínem, sojovou a worcesterovou omáčkou, špetkou chilli, osolte, opepřete a podávejte na opečeném chlebu potřeném česnekem.

Rozvařená rýže

Ani s rýží není snadné pořízení. Existuje spousta druhů a každý z nich si zaslouží jinou úpravu. Dříve platila univerzální rada – na jeden díl rýže stačí dva díly vody, spoléhat se na to vždycky nelze. Někdo vaří rýži stejně jako těstoviny a po dosažení optimální měkkosti přebytečnou vodu scedí, další ji zvolna dusí a peče v troubě. V poslední době také roste obliba rýžovarů, které se o celou „rýžovědu“ postarají samy. 

Rozvařená rýže jako dusivá příloha žádného strávníka nepotěší. Ani s ní však nemusíte pospíchat k „sousedovic slepicím či vepříkům“. Můžete z ní připravit sladkou rýži přidáním vyšlehané smetany, pudinku s cukrem a čerstvého či kompotovaného ovoce, případně směs odlehčete ušlehanými bílky a zapečte dozlatova jako rýžový nákyp. Menší množství rozvařené rýže zužitkujete jako nastavení masa do plněných paprik, karbanátků nebo masových rolád. 

Rozvařené těstoviny a knedlíky

Jídlo, co dům dá, vytvoříte i z rozvařených těstovin. Přidejte k nim orestovanou cibulku, uzeninu, zeleninu či sýr, dobře promíchejte, zalijte rozšlehaným vejcem ochuceným bylinkami a kořením dle chuti a na pánvi vytvořte vynikající zapečené těstoviny. 

U rozvařených knedlíků je jejich „znovuoživení“ otázkou kuchařské cti. Nepovedený výtvor můžete použít jako základ knedlíku nového. Stačí přidat vejce, mouku, případně strouhanku a znovu vypracovat pevné těsto. U bramborového knedlíku to je poměrně běžnou praxí, zato v případě kynutého těsta je lepší rozloučit se s rozvařenou přílohou a začít pěkně od začátku. Výsledek by totiž nikdy nenaplnil vaše očekávání.

Knedlíky, které se příliš nepodařily, můžete nakrájet na kostičky, orestovat na cibulce spolu se slaninou a rozšlehaným vejcem. Když přidáte nakládanou zeleninu nebo čerstvý zeleninový salát, máte postaráno o výbornou a levnou večeři.

Al dente je zdravější!

Věděli jste, že podávat přílohy „al dente“, tedy uvařené takzvaně na skus, není pouze výhodné kvůli zachování jejich chuťových vlastností? Dietologové to doporučují také kvůli nižšímu glykemickému indexu výsledného pokrmu. Díky němu vám pocit sytosti vydrží mnohem déle, než když se cukrová křivka v krvi zprudka vyšvihne a stejně rychle také spadne dolů. A to už se přece vyplatí pohlídat minutovník, nemyslíte?



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB

Přihlašuji se k odběru týdenního newsletteru s novými recepty, soutěžemi a zajímavými články.