Tipy a rady

Sušíme a nakládáme rajčata

Sušíme a nakládáme rajčata

Sušená a poté naložená rajčata jsou opravdovým gurmánským zážitkem, který však nemusíme zažívat jen při návštěvě Itálie. Přečtěte si náš návod a uvidíte, jak je to se sušením a nakládáním rajčat snadné.

Jak sušit rajčata?

Pro sušení se obvykle vybírají tvrdá pevná rajčata, v některých případech i nedozrálá, která se nechají za oknem na slunci zčervenat. Pak se opláchnou, chvilku se povaří a postupně se suší. Usušená se ukládají obalená hedvábným papírem na suchém místě. Pokud by snad počaly měknout, je nutno je opět dosušit.

Sušená rajčata jsou výborná například naložená v oleji s bylinkami – recept na nakládaná sušená rajčata naleznete ZDE

Druhý způsob sušení rajčat je ten, že se rajčata nejprve rozvaří na tuhá povidla. Následně se vzniklá pasta rozetře na alobal, kde se suší v troubě nebo na sušičce do ztuhnutí.  Vznikne tak plát, který se rozkrájí na kousky a opět se ještě dosušuje. Usušená rajčata se uloží do krabice na suché místo. Takto usušená rajská jablíčka se používají pro barvu při přípravě masa na paprice, k roštěnkám, omáčkám atd. Také se hodí do tzv. polské omáčky.

Vyzkoušejte naše recepty se sušenými rajčaty:

Recept na kuskus se sýrem akawi a sušenými rajčaty máme ZDE

Recept na salát se sušenými rajčaty se nachází ZDE

Recept na špagety se sušenými rajčaty naleznete ZDE

Recept na rizoto se sušenými rajčaty jsme připravili ZDE

Recept na papriky plněné kuskusem a sušenými rajčaty je ZDE

Nakládání rajských jablíček

Přinášíme vám několik receptů pro nakládání rajčat:

Rajská jablíčka podomácku

Tvrdá rajská jablíčka nakládáme do větší skleněné lahve, nalijeme na ně silný octový nálev, aby jím byla úplně pokryta. Přidáme tři lžíce hořčičných semínek, dobře láhev uzavřeme a uložíme ji na suché, tmavé, studené místo. Vydrží, aniž by podlehla zkáze, až do příštího roku.

Nakládaná rajská jablíčka

Rajčata se řádně omyjí a ukládají ve vrstvách do lahví nebo kameninových nádob. Jednotlivé vrstvy se prokládají koprem, bobkovým listem a celým černým pepřem. Může se také přidat zelená paprika, jíž získávají naložená jablíčka zvláštní specifickou chuť. Naplněná nádoba se zalije převařenou osolenou vodou. (Poměr pro nálev: 1 litr převařené vody / 50 g soli.)

Rajská jablíčka po pražsku

Zde bereme jen ta nejmenší rajská jablíčka. Otřeme je ubrouskem a navrstvíme spolu s estragonem, perlovými cibulkami a mladým zeleným koprem do sklenic nebo kameninových nádob. Zalijeme octovým nálevem s několika kuličkami černého pepře a dvěma bobkovými listy. Nádoby se ováží a uloží do temna a chladna.

Rajská jablíčka v cukru

K zavařování v cukru bereme na 1 kg zralých rajských jablíček 76 dkg cukru a kousek pokrájeného zázvoru. Rajská jablíčka spaříme vařicí vodou a oloupeme.

Nálev:  na 1 kg cukru, ½ litru vody. Do takto připraveného nálevu, stále vařicího, vkládáme rajská jablíčka a zázvor. Za stálého obracení necháme 5 minut povařit a sběračkou rajčata vyjmeme na mísu. Po vychladnutí rajčata opět vkládáme do vařicího nálevu. Poobracíme a po vybrání vkládáme do sklenic. Šťávu ještě chvíli vaříme a vařicí slijeme na rajská jablíčka. Sklenice uzavřeme až příští den. Takto zavařená jablíčka užíváme k různým nádivkám apod.

Ještě na doplnění přinášíme dva zvláštní recepty:

Smažená rajská jablíčka

Opraná rajská jablíčka se obalí v rozšlehaných vejcích s trochou pepře a soli, pak ve strouhance a na másle se  pod pokličkou osmaží. Podávají se s topinkami.

Pikantní předkrm z rajských jablíček

Na pánvičce rozpálíme kousek slaniny. Škvarečky vyjmeme, přidáme kousek másla a drobně rozsekanou cibuli. Vše usmažíme dozlatova. Přidáme 2 – 3 rajská jablíčka a podusíme na cibulce. Potom přidáme 2 – 3 vejce, opepříme a podusíme dle chuti.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB