Zdravý životní styl

Špenát zpomaluje stárnutí

Všichni jistě známe tu fantastickou moc špenátu, o jejíž propagaci se zasloužil i slavný Pepek Námořník. Neobsahuje sice tolik železa, kolik se vždy tvrdilo (tato chyba vznikla posunutím desetinné čárky), ale díky mnoha minerálům a vitamínům posiluje naši imunitu a zpomaluje stárnutí.

Špenát se do Evropy dostal díky křižáckým výpravám kolem 16. století, avšak první zmínky o této rostlině pocházejí již z 10. století.

V posledních letech jsme si sice zvykli na špenát zmrazený, připravený jako polotovar pro tepelné zpracování, ale naštěstí se opět vrací doba čerstvých jasně zelených špenátových listů, které jsou k dostání od jara do podzimu.

Proč je špenát zdravý?

Špenát je opravdu zázračná rostlina. Obsahuje totiž mnoho vitaminů a minerálů – např. velmi důležitý vitamin K, který ovlivňuje srážlivost krve, vitamin C posilující imunitní systém, provitamin A společně s vitaminem E zachycující volné radikály v těle a tím zpomalují stárnutí. Dále také vitamin E, který chrání buněčné stěny a působí preventivně proti karcinogenním onemocněním.

Mimo to špenát obsahuje železo, vápník a jódSnižuje hladinu cholesterolu, omezuje nebezpečí vzniku křečových žil, kardiovaskulárních onemocnění, napomáhá při léčbě bradavic a kuřích ok, při lámavosti nehtů a vlasů, při spáleninách, zánětech sliznic v hltanu, ústech, žaludku a při žaludečních vředech.

Pozor! Špenát by však neměli konzumovat ti, kteří trpí tvorbou močových a ledvinových kamenů, a to vzhledem k vysokému obsahu kyseliny šťavelové.

Špenát v kuchyni

Špenát je mimořádně chutný a dá se upravovat na spoustu způsobů. Nejchutnější úprava špenátu je, jak jsme již zmínili v úvodu, z čerstvých špenátových lístků. Sklizení nádherně zelených křupavých lístků špenátu ze záhonu je ještě radostné, ale jejich omývání už trochu pracné. Američané si tuto práci poněkud usnadnili a místo špenátu pěstují mangold, rostlinu chuťově i obsahem vitaminů podobnou špenátu, avšak s většími a do červena zbarvenými tužšími listy.

Špenát však není jen příloha k bramborovým knedlíkům a uzenému masu, ale také výborná náplň slaných těst, oblíbených zvláště ve středomořské kuchyni. Lze jej použít také k přípravě špenátových kroket nebo nákypu. Čerstvé mladé lístky můžeme použít jako doplněk k obloženým mísám, na pizzu, do salátů kombinovaných s čerstvou zeleninou nebo se sýry, do těstovinových salátů i hlavních jídel. Se špenátovými listy se setkáváme i při ozdobě různých studených mís.

Každý z nás samozřejmě zná klasický zahuštěný špenát ochucený solí, pepřem a česnekem. Neklasickou úpravou je potom čerstvý nadrobno posekaný špenát, který krátce podusíme na másle, doplníme hustou smetanou a podáváme s plátky natvrdo vařených vajec.

Naše špenátové recepty:

Recept na špenátovou polévku naleznete ZDE

Recept na špenátové palačinky přinášíme ZDE

Recept na špenátovou roládu se sýrem a šunkou je ZDE

Recept na špenát s vejcem máme ZDE

Recept na palačinky se špenátem se nachází ZDE

Recept na špagety se špenátem a osmaženou slaninou je ZDE

Recept na domácí lasagne s tvarohem a špenátem najdete ZDE

Recept na špenátový salát se ukrývá ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB