Náročné

Vyberte si z 27 receptů

Domácí chléb

V trošce vlažné vody si necháme vzejít kvásek. Mezitím si do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme sůl, kmín a vše důkladně promícháme. Poté vmícháme vzešlý kvásek a zpracujeme důkladně ručně těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 30 až 40 minut. Z vykynutého těsta poté utvoříme bochník, který nožem párkrát lehce na povrchu nařízneme, posypeme moukou a  dáme na plech vyložený pečicím papírem. Tam necháme ještě chvilku dovykynout. Po vykynutí pečeme nejprve v předehřáté troubě na 230 °C zhruba 15 minut. Po této době snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dalších přibližně 45 minut (dokud nebude mít chléb opečenou kůrku). Čerstvý chléb podáváme například ke škvarkům nebo domácí paštice. Poznámka: Náš recept na vepřové škvarky naleznete ZDE a recept na domácí paštiku máme ZDE
Číst dále »
0 komentářů
Prosinec 19., 2018
Moučníky pečené

Vánoční peprmintové makronky

Možnosti experimentování s příchutěmi makronek jsou nepřeberné. K nedotknutelné klasice jakou jsou vanilkové rohlíčky či linecké vyzkoušejte přidat tuto netradiční křehkou delikatesu z mandlí, která nádherně oživí vánoční stůl.
Číst dále »
0 komentářů
Listopad 26., 2018
Zvěřina a ostatní maso

Králík na česneku

1 králík, 2 cibule, 10 stroužků česneku, 100 g sádla, 1 lžička celého kmínu, sůl
Číst dále »
0 komentářů
Listopad 8., 2018
Moučníky pečené

Svatomartinské rohlíčky

Těsto: 100 g másla, 60 g krupicového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce tuzemáku, trochu citronové kůry, 1/4 l mléka, 30 g droždí, 1 lžíce krupicového cukru (na kvásek), 1/2 kg polohrubé mouky, špetka soli Maková náplň: 100 g čerstvě umletého máku, 120 ml mléka, 40 g krystalového cukru, 20 g strouhaného perníku, 1 vanilkový cukr, trochu mleté skořice a citronové kůry Tvarohová náplň: 1/4 kg měkkého tvarohu, 1 vejce, 1 žloutek, 2 lžíce tuzemáku, 40 g krystalového cukru, špetka muškátového květu (nemusí být) Dále: vejce (na potření těsta), trochu moučkového cukru (na posypání) – nemusí být
Číst dále »
0 komentářů

Kávové makronky

Těsto: 100 g mandlové mouky (jemně namletých mandlí), 100 g moučkového cukru, 2 bílky, 50 g krupicového cukru, 1 lžíce kávy Krém: 100 g bílé čokolády, 1 lžíce silného espressa, 7 cl plnotučné smetany na vaření
Číst dále »
0 komentářů

Svíčková na smetaně

750 g pravé hovězí svíčkové (nebo hovězího zadního), 100 g slaniny, sůl, mletý pepř, 1 větší cibule, 1 mrkev, 1/2 bulvy celeru, 1 petržel, 5 zrníček celého pepře, 3 zrníčka nového koření, 3 bobkové listy, špetka tymiánu, citronová šťáva, 150 g másla, 100 g plnotučné hořčice, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml šlehačky (případně mléko na zředění), 1 lžíce cukru na karamel, šlehačka, plátky citronu, brusinkový kompot nebo džem, čerstvý tymián a bobkový list (na ozdobu)
Číst dále »
0 komentářů
Říjen 5., 2017
Vepřové maso

Vepřové ramínko na česneku a rozmarýnu

Vepřové ramínko očistíme, ze všech stran ho osolíme a trochu opepříme hrubě mletým pepřem. V kastrolu si rozpálíme olej a ramínko na něm opečeme ze všech stran dozlatova. Maso vyjmeme a ve zbylém oleji opečeme i oloupané celé stroužky česneku a kousky oloupané cibule. Zalijeme je červeným vínem a víno necháme vyvařit. Poté do kastrolu vrátíme maso a přidáme zeleninový vývar s nadrobno posekaným rozmarýnem a medem. Přikryjeme pokličkou a při mírném plameni dusíme doměkka (bude to trvat asi 2 a 1/2 hodiny). Na závěr omáčku zjemníme kouskem másla. Podáváme například s pečenými pikantními brambory. Poznámka: Recept na pečené pikantní brambory naleznete ZDE
Číst dále »
0 komentářů
Září 12., 2017
Polévky teplé

Vietnamská hovězí polévka Pho

Vývar: 2 kg hovězích morkových kostí, asi 4 l vody, 1 cibule, větší kus čerstvého zázvoru, 2 tobolky kardamomu, 2 hvězdičky badyánu, kousek celé skořice, 1 lžíce soli Dále: sáček plochých rýžových nudlí, 1 červená cibule, 2 jarní cibulky, 2 hrsti čerstvých klíčků, svazek čerstvých bylinek, 500 g kvalitní hovězí svíčkové, citron nebo limetka, čerstvé chilli papričky
Číst dále »
1 komentář
Duben 24., 2017
Saláty

Salát z cukrových lusků s rostbífem

500g vyzrálého hovězího nízkého roštěnce, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce červeného vína, ½ lžíce worcestrové omáčky, sůl, čerstvě mletý pepř, olivový olej
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky