Zeleninová jídla

Vyberte si z 65 receptů

Únor 6., 2017
Zeleninová jídla

Zapečený květák s brokolicí

Brokolici i květák omyjeme a odstraníme košťály. Rozdělíme na růžičky a dáme vařit do osolené vodě na 13 minut. Poté vodu slijeme a necháme vychladnout. Mezitím si vymastíme zapékací misku kouskem másla a nahrubo nastrouháme sýr. Na hlubší pánev připravíme bešamelovou omáčku: Rozpustíme máslo, vmícháme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Přilijeme mléko a rozšleháme metličkou dohladka. Povaříme do zhoustnutí. Na závěr ochutíme solí, mletým bílým pepřem a trochou nastrouhaného muškátového oříšku. Uvařenou brokolici a květák přendáme do vymazané zapékací misky, poklademe sýrem a přelijeme bešamelovou omáčkou. Dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme asi 15 minut dozlatova. Podáváme například s vařenými brambory.
Číst dále »
0 komentářů

Řepové karbanátky

2 větší řepy, 60 g drcených ovesných vloček, 30 g drceného lněného semínka, 2 stroužky česneku, 1 menší cibule, olivový olej, sůl, pepř, petrželka
Číst dále »
0 komentářů
Leden 10., 2017
Zeleninová jídla

Glazovaná karotka

Karotky dáme do vody (vody má být tolik, aby byly přesně zakryté) a přidáme k nim máslo, cukr a bílé víno. Přivedeme k varu a za občasného míchání necháme povařit asi 10 minut. Voda se za tu dobu odpaří a na karotkách zůstane vrstva máslového karamelu. Na závěr dochutíme solí, citronovou šťávou a posypeme nasekanými bylinkami. Glazované karotky podáváme například k pečenému masu a bramborové kaši. Poznámka: Víte, co je to glazování? Je to vlastně potírání povrchu některých potravin tekutinou, která má za účel dodat jim lesklý vzhled. Obvykle se potírá vajíčkem, mlékem nebo medem.
Číst dále »
0 komentářů

Zelné listy plněné rýží a žampiony

Ze zelných listů seřízneme naplocho silnější žebra a polijeme je vařicí vodou se solí a octem. Listy vyndáme a necháme na sítu odkapat. V hrnci si na olivovém oleji (4 lžíce) osmahneme rýži a po chvilce (rýže nám zbělá) přidáme i pokrájené žampiony. Zalijeme trochou vývaru smíchaného s bílým vínem. Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni uvaříme rýži do poloměkka. Při vaření přitom stále podléváme vývarem a vínem. Mezitím si na pánvičce na olivovém oleji (2 lžíce) osmahneme pokrájenou cibuli, ke které po chvíli přidáme i česnek a také jej krátce osmahneme. Vhodíme do uvařené rýže a zamícháme. Ochutíme solí, troškou mletého muškátového oříšku a mleté skořice a opět promícháme. Vzniklou rýžovou směs rozdělíme na připravené zelné listy, zabalíme, podle potřeby převážeme nití a uložíme do pekáčku. Podlijeme trochou vody a ve vyhřáté troubě (na 180 stupňů Celsia) pečeme zhruba 20 minut. Servírujeme pokapané chilli omáčkou a podle chutí i s naloženými chilli papričkami. Podáváme buď samotné nebo jako přílohu k masu.
Číst dále »
0 komentářů
Listopad 16., 2016
Zeleninová jídla

Dušený fenykl s ořechy

Fenykl a cibuli očistíme a nakrájíme na malé kousky. Dáme dusit na máslo a dusíme tak dlouho, dokud není fenykl měkký (občas přilijeme trochu horké vody). Vmícháme strouhaný sýr, podle chuti osolíme a před servírováním posypeme vlašskými ořechy. Můžeme ještě dozdobit snítkou čerstvých fenyklových lístků, případně i několika fenyklovými semínky. Ihned podáváme!
Číst dále »
1 komentář

Zeleninová kaše

3 brambory, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, sůl, asi 150 ml mléka, 3 lžíce másla, špetka strouhaného muškátového oříšku
Číst dále »
0 komentářů

Cibulové "zelí"

1 kg cibule, 50 g sádla, 50 g, másla, 2 dl bílého vína, cukr, kmín, sůl, ocet
Číst dále »
0 komentářů
Říjen 31., 2016
Zeleninová jídla

Dýňové placičky

1 menší dýně, 2 mrkve, svazek jarní cibulky, trošku olivového oleje, cca 350 g vařené rýže, 150 g tvrdého sýra, 3 vejce, strouhanka, sůl, mletý pepř, olej na smažení
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky