Zavařování a nakládání

Vyberte si z 47 receptů

Domácí pečený čaj s tuzemákem

2 kg ovoce, 3 kousky celé skořice, 3 hvězdičky badyánu, 8 hřebíčků, šťáva z 2 citronů (z 1 bio citronu i kůra), 1 kg krupicového cukru, 2 dl tuzemáku
Číst dále »
1 komentář

Domácí maggi z libečku

Čerstvý libeček opláchneme a spolu se solí, olivovým olejem, citronovou šťávou i kúrou rozmixujeme v mixéru. Vzniklou směs přendáme do vymytých skleniček. Libečkové maggi uchováváme v lednici a používáme například při přípravě pomazánek, bylinkového másla, karbanátků či bramboráků.
Číst dále »
0 komentářů

Rychlý malinový džem s chia semínky

asi 1 hrnek čerstvých malin, 2 lžíce chia semínek, šťáva z 1/2 citronu, 2 až 4 lžíce tekutého medu
Číst dále »
0 komentářů

Houby naložené v octě

Houby očistíme a nakrájíme na přiměřeně velké kousky. Do hrnce dáme vodu a do ní přidáme sůl, kuličky pepře a nového koření a bobkový list (vše v množství podle litrů vody). Vhodíme houby a předvaříme je podle tvrdosti 10 až 20 minut. Po dobu varu sbíráme vzkypělou pěnu a případné nečistoty. Vývar slijeme a houby opláchneme na sítku studenou vodou. Nyní si připravíme nálev: Veškeré ingredience na nálev necháme zhruba 5 minut povařit, přecedíme a koření rovnoměrně rozdělíme do čistých (vymytých a vysušených) sklenic. Předvařené houby necháme dobře okapat a naplníme je asi do tří čtvrtin každé sklenice. Sklenice zalijeme připraveným nálevem a pečlivě uzavřeme víčkem. Sterilujeme 25 minut při 100°C zcela ponořené ve vodě. Poznámka: Spolu s houbami můžeme do skleniček přidat i čerstvou zeleninu (cibuli, mrkev, sladkou paprikou, patizon apod.) s koprem nebo i kouskem pálivé feferonky.
Číst dále »
0 komentářů

Dýňovo-rajčatové čatní

1 středně velká dýně (čisté váhy asi 1 kg – bez vydlabaných semínek a oloupané kůry), 500 g zralých rajčat, 3 cibule, 4 stroužky česneku, 50 g rozinek, 650 g cukru, 40 g soli, 1/2 l octa (8 %), 2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička mletého nového koření
Číst dále »
0 komentářů
Červenec 27., 2017
Zavařování a nakládání

Borůvkový džem

1 kg borůvek, 1 želírovací cukr (např. Dr. Oetker Extra 2:1), 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce tuzemáku
Číst dále »
0 komentářů
Červenec 25., 2017
Zavařování a nakládání

Meruňková marmeláda z papiňáku

1 kg meruněk, trochu vody, 1/2 kg krupicového cukru, 1 balíček GelFix 2:1, šťáva z 1 citronu
Číst dále »
0 komentářů

Lipový med

1/2 kg čerstvých lipových květů, 4 l vody, 4 lžičky kyseliny citronové, 2 a 1/2 kg cukru
Číst dále »
0 komentářů

Domácí bazalkové pesto

2 svazky čerstvé bazalky, 4 stroužky česneku, 1 lžíce piniových oříšků (můžeme použít také slunečnicová semínka), sůl, olivový olej, 2 lžíce strouhaného parmazánu
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky