Přílohy

Vyberte si z 65 receptů

Listopad 7., 2017
Přílohy

Česnekový pita chléb

Do velké mísy dáme rozdrobené kvasnice s vlažnou vodou, přidáme 3 hrnky prosáté mouky a vše řádně spojíme. Osolíme, přidáme prolisovaný česnek, zbytek prosáté mouky a vše dobře prohněteme tak, aby vzniklo husté táhlé těsto. To si položíme na pomoučený vál a začneme ho ručně silou hníst. Pokud je potřeba, přidáme ještě trochu mouky, aby nám vzniklo hladké a pružné těsto. Poté si hotové těsto pomažeme ze všech stran olivovým olejem a dáme do mísy, kterou přikryjeme utěrkou. Těsto necháme 1 až 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto si rozdělíme na 4 kusy, ze kterých vytvoříme ovály dlouhé asi 20 cm. Přemístíme je na plechy vyložené pečicím papírem a shora uděláme (namočeným prstem) důlky do řad. Propíchané chleby pokapeme olivovým olejem. Připravené plechy vložíme do předehřáté trouby na 240 °C a pečeme přibližně 5 minut, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá kůrka. Upečený česnekový pita chléb necháme vystydnout a poté zabalíme do utěrky, aby nám neztvrdnul. Podáváme jako přílohu k různým masovým nebo zeleninovým pokrmům.
Číst dále »
0 komentářů

Bramborová kaše s dýní

600 g brambor (moučný typ C), 2 petržele, 1 větší dýně (asi 2 kg), 200 ml teplého mléka, 30 g rostliného tuku, 50 g másla, sůl, 1lžička kari
Číst dále »
0 komentářů

Americké brambory

1 a 1/2 kg brambor, 1 l řepkového oleje, 1 sáček kořenícího přípravku na americké brambory
Číst dále »
0 komentářů
Říjen 20., 2017
Přílohy

Pečený česnek

Z každé palice česneku seřízneme vršek (aby byly vidět všechny stroužky) a palice dáme kousky alobalu do zapékací misky. Pokapeme olivovým olejem a kolem každé palice česneku alobal uzavřeme. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme asi 45 minut.  Poté česnek vybalíme z alobalu a vrátíme do trouby na posledních 5 až 10 minut, aby zezlátnul. Podáváme spolu s bílou bagetou – například k pečenému masu.
Číst dále »
0 komentářů
Říjen 9., 2017
Přílohy

Dušené červené zelí

Nejprve si rozkrojíme zelí, vyřízneme košťál a zelí nakrouháme na nudličky. Na sádle si osmahneme najemno pokrájenou cibuli, přidáme nakrouhané zelí s kmínem, bobkovými listy a novým kořením. Podlijeme vínem s troškou vody, přiklopíme pokličkou a dusíme. Asi po 10 minutách dušení přidáme nahrubo nastrouhané jablko. Dusíme dále, dokud není zelí měkké (v případě potřeby přilijeme ještě trochu vody). Na závěr dochutíme solí, cukrem a octem – tak, jak kdo má rád – a můžeme podávat. Servírujeme například s dozlatova upečenou kachnou či husou a domácími houskovými nebo bramborovými knedlíky.
Číst dále »
0 komentářů
Říjen 5., 2017
Přílohy

Česnekový chléb z kysaného zelí

400 g kysaného zelí (včetně kyselé vody), 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1 ks prášku do pečiva, 350 až 400 ml vlažného mléka (podle množství kyselé vody), olej, 3 až 4 velké stroužky česneku, sůl
Číst dále »
0 komentářů

Dýňová kaše

1 kg moučnaté dýně, sůl, 3 stroužky česneku, 300 ml mléka, máslo, strouhaný muškátový oříšek
Číst dále »
0 komentářů

Batátová kaše s česnekem

2 velké batáty, kousek másla, 4 stroužky česneku, sůl a trochu citrónové šťávy 
Číst dále »
0 komentářů

Bramborový toč

Z trochy teplého mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek. Mezitím smícháme mouku s nastrouhanými syrovými brambory, vejcem a mlékem. Ochutíme solí, majoránkou a prolisovaným česnekem.  Přidáme kvásek a těsto promícháme. Necháme v teple kynout (zhruba jednu hodinu). Po vykynutí těsto nalijeme na vymazaný plech a pečeme v předem vyhřáté troubě při 180°C asi půl hodiny. Podáváme například k vařené čočce nebo houbové omáčce.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky