Polévky teplé

Vyberte si z 99 receptů

Listopad 23., 2018
Polévky teplé

Pikantní rajčatová polévka

Jako první si připravíme rajčata: Ta nejprve na spodní straně nařízneme do kříže. Poté je vhodíme je do vroucí vody. Po cca 10 sekundách (až se zkroutí naříznutá slupka) je ponoříme do ledové vody. Slupku tak snadno stáhneme. Nyní si v kastrolu si na olivovém oleji osmahneme pokrájenou cibuli a po asi 3 minutách smažení a míchání přidáme nasekaný česnek s chilli papričkou. Po další minutě přihodíme oloupaná rajčata a zalijeme vodou nebo vývarem. Vaříme asi 10 minut, poté rozmixujeme tyčovým mixerem. Dochutíme solí, mletým pepřem, mletou skořicí a trochou cukru. Nalijeme na talíře, přelijeme trochou kokosového mléka či zakysané smetany. Hotovou polévku ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
Listopad 2., 2018
Polévky teplé

Krémová bramborová polévka (bramboračka)

500 g brambor, 1 pórek, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 1 l vývaru, 200 ml smetany na vaření, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř, kousek másla, hrstička čerstvé (popř. mražené) zelené (nejlépe hladkolisté) petrželky
Číst dále »
0 komentářů
Listopad 1., 2018
Polévky teplé

Batátová polévka se zázvorem

2 batáty, 2 mrkve, kousek zázvoru, cibule, 3 stroužky česneku, máslo, 1 sýr akawi, 4 dl smetany, voda, sůl, římský kmín
Číst dále »
0 komentářů
Říjen 25., 2018
Polévky teplé

Dýňová polévka se zázvorem

1 kg očištěné dužiny z dýně, 2 rajčata, 2 lžíce másla, 1 cibule, 4 stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, 1 lžíce kari, 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru, 150 ml smetany na šlehání, sůl, mletý pepř, citronová šťáva, trochu cukru, pražená a osolená dýňová semínka (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
Říjen 23., 2018
Polévky teplé

Dýňová polévka s vanilkou

1 menší dýně hokkaido, 1 a 1/2 l vody nebo vývaru, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce kari, sůl, mletý pepř, 1 malý rajčatový protlak, kousek másla, 1 vanilkový lusk, zakysaná smetana a zelená petrželka na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů
Říjen 12., 2018
Polévky teplé

Housková polévka à la Anuše Kejřová

200 g staršího bílého pečiva, 1 poctivá lžíce másla, 300 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 2 žloutky, smetana na zjemnění, muškátový oříšek a bylinky na ozdobení
Číst dále »
0 komentářů
Říjen 8., 2018
Polévky teplé

Zelná polévka z čerstvého zelí

Klobásu si nakrájíme na půlkolečka, zelí nakrouháme na tenké nudličky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do vody si vhodíme kostkou bujónu, přidáme bobkový list, pepř a nasekané zelí. Uvaříme do poloměkka. Přidáme kmín, sůl, nasekaný česnek, nakrájené brambory a klobásu a necháme vařit. Poté si z mouky, soli, oleje a nahrubo nakrájené cibule připravíme jíšku, kterou odstavíme a po chvíli chladnutí smícháme s paprikou. Jíšku zalijeme studenou vodou, promícháme a přes síto propasírujeme do polévky. Polévku necháme ještě provařit, na talíři dozdobíme snítkou kopru, posypeme nasekanou pažitkou a podáváme. Zelná polévka z čerstvého zelí 250 g kvalitní klobásy, 1 hlávka bílého zelí, 5 brambor, 2 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 3 bobkové listy, 12 kuliček pepře, 1/2 lžičky kmínu, sůl, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 2 lžičky sladké mleté papriky, čerstvý kopr a zelená pažitka Klobásu si nakrájíme na půlkolečka, zelí nakrouháme na tenké nudličky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do vody si vhodíme kostkou bujónu, přidáme bobkový list, pepř a nasekané zelí. Všechno uvaříme do poloměkka. Poté přidáme kmín, sůl, nakrájené brambory a klobásu a necháme vařit. Poté si z mouky, soli, oleje a nahrubo nakrájené cibule připravíme jíšku, kterou odstavíme a po […]
Číst dále »
0 komentářů
Říjen 3., 2018
Polévky teplé

Francouzská cibulačka s vínem

1 kg cibule, 100 g másla, trošku tymiánu a rozmarýnu (nemáme-li čerstvé bylinky, použijeme sušené), 2 lžíce cukru, mletý pepř, bobkový list, sůl, 2 dl bílého vína (vyzkoušejte bílé víno Árie), 1 lžíce krupice, 1 l kuřecího vývaru, 1 bílá bageta, 200 g tvrdého sýra (např. eidam 45% Ranko)
Číst dále »
0 komentářů

Krémová houbová polévka

1 cibule, 2 lžíce másla, 350 g žampionů či hříbků, 2 lžíce hladké mouky, 1 litr vývaru, špetka pepře, sůl, 1 hrnek smetany, 2 žloutky, 1 lžička citronové šťávy
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky