Polévky teplé

Vyberte si z 100 receptů

Únor 15., 2019
Polévky teplé

Polévka z červené řepy

1 větší červená řepa (o hmotnosti asi 600 až 700 g), 4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 l vody či vývaru, 1/2 lžičky fenyklového semínka, 1/2 lžičky anýzu, sůl, mletý pepř, trochu balzamikového octa, 1 kelímek zakysané smetany, čerstvá bazalka na ozdobu (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
Leden 25., 2019
Polévky teplé

Boršč s masem

200 g hovězího masa, 200 g vepřového masa, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 300 g kysaného (nebo sterilovaného) zelí, 200 g červené řepy, bobkový list, celý pepř (asi 10 kuliček), nové koření (asi 8 kuliček), 1 kvalitní klobása, 1 menší konzerva rajčatového protlaku, ocet, sůl, 1 kelímek kysané smetany a čerstvé bylinky na ozdobu (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
Leden 24., 2019
Polévky teplé

Zelňačka v chlebu

2 brambory, sůl, kmín, 500 g kyselého zelí, 2 l vody nebo vývaru, 2 bobkové listy, asi 10 kuliček celého pepře, kousek másla, 1 větší cibule, 2 klobásy, sůl, 1 lžíce mleté sladké papriky, malé bochníčky chleba (dají se koupit v některých pekařstvích) – počet dle velikosti bochníčků
Číst dále »
0 komentářů
Leden 24., 2019
Polévky teplé

Zelňačka s uzeným masem

500 g kyselého zelí, 2 l masového nebo zeleninového vývaru, sušený bobkový list (asi 5 lístků), 5 kuliček nového koření, 2 středně velké brambory, 1 lžíce kmínu, kousek másla, 2 cibule, 150 g uzeného masa, 1 lžička mleté sladké papriky, sůl, zelené bylinky na ozdobu (např. pažitka, petrželka…)
Číst dále »
0 komentářů
Leden 22., 2019
Polévky teplé

Zelná polévka z čerstvého zelí

Klobásu si nakrájíme na půlkolečka, zelí nakrouháme na tenké nudličky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do vody si vhodíme kostkou bujónu, přidáme bobkový list, pepř a nasekané zelí. Uvaříme do poloměkka. Přidáme kmín, sůl, nasekaný česnek, nakrájené brambory a klobásu a necháme vařit. Poté si z mouky, soli, oleje a nahrubo nakrájené cibule připravíme jíšku, kterou odstavíme a po chvíli chladnutí smícháme s paprikou. Jíšku zalijeme studenou vodou, promícháme a přes síto propasírujeme do polévky. Polévku necháme ještě provařit, na talíři dozdobíme snítkou kopru, posypeme nasekanou pažitkou a podáváme. Zelná polévka z čerstvého zelí 250 g kvalitní klobásy, 1 hlávka bílého zelí, 5 brambor, 2 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 3 bobkové listy, 12 kuliček pepře, 1/2 lžičky kmínu, sůl, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 2 lžičky sladké mleté papriky, čerstvý kopr a zelená pažitka Klobásu si nakrájíme na půlkolečka, zelí nakrouháme na tenké nudličky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do vody si vhodíme kostkou bujónu, přidáme bobkový list, pepř a nasekané zelí. Všechno uvaříme do poloměkka. Poté přidáme kmín, sůl, nakrájené brambory a klobásu a necháme vařit. Poté si z mouky, soli, oleje a nahrubo nakrájené cibule připravíme jíšku, kterou odstavíme a po […]
Číst dále »
0 komentářů
Leden 18., 2019
Polévky teplé

Smetanová mrkvová polévka

500 g mrkve, 2 brambory, 1 cibule, 3 stroužky česneku, olivový olej, 1 l zeleninového vývaru, 1 kelímek (200 g) sladké smetany, 2 lžíce citronové šťávy, sůl, mletý pepř, kousek másla a čerstvé zelené bylinky nebo klíčky (na ozdobu)
Číst dále »
0 komentářů
Leden 15., 2019
Polévky teplé

Květáková polévka pro děti

Květák rozebereme na malé růžičky a omyjeme. Cibuli s bramborem oloupeme a pokrájíme na malé kousky. Na másle nejprve osmahneme jemně cibuli a po chvíli přihodíme i brambory s květákem. Zamícháme, necháme provonět a přelijeme zeleninovým vývarem. Vaříme asi 15 minut, dokud nejsou květák i brambory měkké. Poté rozmixujeme do hladkého krému a jemně dochutíme pažitkou a citronovou šťávou, popřípadě ještě solí. Poznámka: Pro větší děti můžete tuto polévku doplnit rybičkami se sezamem – moc se jim budou v polévce líbit!
Číst dále »
0 komentářů
Leden 9., 2019
Polévky teplé

Mléková polévka s drobením

Polévka: 1 litr plnotučného mléka, 50 g másla a čerstvá petrželka (podle chuti). Drobení: 2 vejce, trochu soli a hrubá mouka.
Číst dále »
0 komentářů
Leden 4., 2019
Polévky teplé

Celerová krémová polévka

1 bulva celeru (cca 500 až 600 g), 1/2 kg brambor, 1 a 1/2 l vody, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, 100 ml smetany, 2 zeleninové bujóny, sůl, kousek zelené petrželky na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky