Polévky teplé

Vyberte si z 95 receptů

Duben 27., 2017
Polévky teplé

Polévka z potočnice a smetany

Potočnici omyjeme, osušíme utěrkou a nakrájíme najemno. V hrnci si rozpustíme máslo a vhodíme na něj nejprve nadrobno pokrájenou cibuli a po chvíli i na malé kostičky nakrájený oloupaný brambor. Smažíme asi 5 minut (mícháme), poté přilijeme vývar a vaříme zhruba 10 minut. Poté rozmixujeme, přilijeme smetanu a ochutíme solí a pepřem. Nalijeme na talíře, kde ozdobíme několika lístky potočnice a ihned podáváme. Poznámka: Listy potočnice lékařské (podle staršího názvu řeřichy potoční, neboli řeřišnice) mají chuť podobnou ředkvičkám a používají se jako koření. Léčivé účinky řeřišnice jsou známy už od starověku. Čistí krev, usnadňují vykašlávání, působí močopudně, zlepšují zažívání a podporují chuť k jídlu. Pozor! Jedná se o chráněný druh, proto sbíráme jen malé množství. Ve volné přírodě roste u pramenů, v příkopech nebo v potocích.
Číst dále »
0 komentářů
Duben 24., 2017
Polévky teplé

Šťovíková smetanová polévka

200 g listů čerstvého šťovíku, 1 lžíce másla, 1 l hovězího vývaru, sůl, mletý pepř, trochu strouhaného muškátového oříšku, 4 žloutky, 250 ml smetany (33%), zakysaná smetana a několik listů šťovíku na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů
Duben 4., 2017
Polévky teplé

Rychlá rajčatová polévka s těstovinami

2 plechovky loupaných rajčat, 4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 litr zeleninového vývaru (může být z kostky) nebo vody, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 1 větší rajčatový protlak, 1 lžička cukru, sůl a pepř, vařené těstoviny, bazalka (čerstvá nebo sušená)
Číst dále »
0 komentářů

Jarní polévka z medvědího česneku

1 a 1/2 l zeleninového vývaru, 4 menší brambory, 2 svazky medvědího česneku, 1 cibule, 3 lžíce másla, 1 kelímek smetany, muškátový oříšek, sůl, pepř, oříšky na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů

Květáková polévka se sýrovými noky

Na másle si dozlatova osmažíme cibulku a přidáme k ní nakrájené brambory a květák. Posypeme solí, pepřem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Zprudka osmažíme a zalijeme vodou. Vaříme, dokud nejsou brambory a květák uvařeny. Rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši a zalijeme smetanou, přivedeme k varu a dochutíme solí a pepřem. Noky: Vejce smícháme s nastrouhaným eidamem a prolisovaným česnekem. Poprášíme moukou a vytvoříme tužší těsto, které nabíráme na lžíci a vkládáme do vroucí polévky. Necháme vařit cca  3 minuty poté polévku stáhneme z plamene. Bageta: Bagetu si rozpůlíme, potřeme ji česnekem a zakápneme olivovým olejem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme dozlatova. Podáváme k horké polévce jako přílohu.
Číst dále »
0 komentářů
Březen 10., 2017
Polévky teplé

Rychlá fazolová polévka

1 cibule, trochu olivového oleje, 1 mrkev, 3 brambory, 3 stroužky česneku, 1 konzerva sterilovaných bílých fazolí (mohou být i v tomatě), 1 l zeleninového vývaru (může být i z kostky), 2 bobkové listy, sůl, mletý pepř, kousek rozmarýnu (můžeme nahradit trochou majoránky), trošku chilli, 2 párky (nemusí být)
Číst dále »
1 komentář
Březen 6., 2017
Polévky teplé

Řeřichová polévka

Pokud si doma také pěstujete řeřichu, vyzkoušejte skvělou jarní řeřichovou polévku. Řeřicha má vysoký obsah vitamínu C a vitamínu K. Tak se pojďte pustit do jarní očisty.
Číst dále »
0 komentářů
Březen 6., 2017
Polévky teplé

Babiččina kyselka

500 ml kefírového mléka, 4 ks brambor, kmín, sůl, hladká mouka
Číst dále »
0 komentářů
Únor 27., 2017
Polévky teplé

Hrášková polévka

Máme-li mražený hrášek, necháme jej nejprve povolit při pokojové teplotě. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kousky. Pórek nakrájíme na kolečka. Na másle si zpěníme nejprve cibuli a po chvíli i pórek. Asi po 5 minutách přidáme rozmrazený hrášek a česnek, také necháme chvilku restovat a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Zhruba 5 minut povaříme (déle ne, jinak hrášek ztratí svou krásně zelenou barvu). Několik hrášků si vyndáme a necháme stranou na ozdobu. Zeleninu s vývarem rozmixujeme ručním mixerem na hladkou polévku a přidáme do ní smetanu. Polévku ochutíme solí a pepřem, nalijeme na talíře a ozdobíme schovanými hrášky. Ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky