Moučníky pečené

Vyberte si z 145 receptů

Velikonoční zajíčci

Do větší mísy prosijeme mouku a uprostřed vyhloubíme důlek. Přidáme sůl, vejce a vsypeme 50 g cukru. Rozehřejeme máslo, 1 polévkovou lžíci mléka si dáme stranou a zbytek vlijeme do rozehřátého tuku. Droždí smícháme se zbytkem cukru a spolu s vlažným mlékem a tukem přidáme do mouky. Vše dohromady uhněteme v hladké těsto a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Potom těsto na vále znovu prohněteme a necháme znova kynout ještě dalších asi 15 minut. Z vykynutého těsta utvoříme bulky (těla zajíčků) a nůžkami nastříhneme každému z nich uši. Jako očka vtlačíme do těsta malé hřebíčky. Zajíčky rozložíme na vymaštěný plech nebo pečicí papír a necháme ještě 10 minut odpočinout. Ve zbytku mléka rozmícháme žloutek a zajíčky jím potřeme. V předehřáté troubě při 190 °C pečeme asi 20 minut dozlatova.
Číst dále »
0 komentářů
Duben 15., 2014
Moučníky pečené

Skořicové rolky s ořechy

Ze všech ingrediencí vypracujeme nelepivé těsto a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě. Vykynuté těsto rozválíme do tvaru obdélníku, potřeme změklým máslem a rovnoměrně posypeme cukrem smíchaným se skořicí, ořechy a rozinkami. Srolujeme jako roládu, potřeme rozšlehaným vejcem a nakrájíme na kolečka široká zhruba 2 cm. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem na 190˚C zhruba 30 minut (dozlatova). Podle chuti můžeme po upečení ještě horké polít kysanou smetanou s cukrem.
Číst dále »
0 komentářů
Leden 31., 2013
Moučníky pečené

Turecký moučník Baklava

Ořechy a pistácie rozsekáme a promícháme s kořením  (trochu rozsekaných pistácií si necháme na posypání hotového moučníku). Přidáme moučkový a vanilkový cukr a rozehřáté máslo. Poté si rozdělíme listové těsto na tři části a z každé vyválíme plát (čtverec). První plát položíme na plech vyložený pečicím papírem a na těsto dáme polovinu ořechové náplně. Překryjeme druhým plátem, opět dáme polovinu směsi a zakončíme třetím čtvercem těsta. Pomažeme rozšlehaným žloutkem a všechny tři placky nakrojíme ostrým nožem na čtverečky. Těsto pokropíme vodou a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180° C 30 minut, poté zvýšíme teplotu na 190° C a pečeme ještě 15 minut, až je moučník křupavý. Nyní se pustíme do přípravy sirupu: Ten připravíme smícháním všech surovin, které necháme na mírném ohni rozpustit. Poté oheň zesílíme a necháme sirup vařit až do zhoustnutí. Upečenou a voňavou baklavu vyndáme z trouby a přelijeme připraveným sirupem. Na závěr moučník posypeme schovanými pistáciemi a ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
Prosinec 20., 2012
Moučníky pečené

Anglický vánoční pudink

Do dobře ušlehaného vejce přidáme všechny přísady kromě koňaku a dobře umícháme. Celé necháme stát osmnáct hodin v chladu. Poté přidáme koňak a těsto vlijeme do tukem vymazané pudinkové formy. V páře vaříme osm hodin. Pudink lze v chladu skladovat i delší dobu, dokonce se někdy doporučuje připravovat ho až s měsičním předstihem. Poznámka: Vánoční pudink patří spolu s pečeným krocanem a biskupským chlebíčkem k tradičnímu vánočnímu menu v Anglii. Ten, kdo ho vaří, do něj ukrývá stříbrnou minci, která přinese štěstí člověku, jež ji ve své porci najde.
Číst dále »
0 komentářů
Říjen 31., 2012
Moučníky pečené

Mandlové makrónky

V mixéru si nahrubo rozmixujeme mandle a část jich dáme stranou a necháme na posypání. Ostatní domixujeme najemno a a přimícháme k nim mletou skořici a špetku soli. Poté si v misce našleháme bílky a opatrně a pomalu je smícháme s moučkovým cukrem a mandlovým práškem. Na pečící papír položený na plech uděláme pomocí cukrářského sáčku pěticentimetrová kolečka (pokud cukrářský sáček nemáme, můžeme použít igelitový sáček s ustřihnutou špičkou). Makrónky posypeme připravenými hrubě drcenými mandlemi a necháme ještě ½  hodiny uležet. Pečeme 12 až 15 minut v troubě předehřáté na 160 stupňů. Po upečení necháme vychladnout a opatrně odloupneme z papíru. Polovinu makrónků potřeme džemem nebo nutellou a spojíme dohromady. Necháme ještě chvilku odležet a podáváme nejlépe k čaji.
Číst dále »
0 komentářů
Duben 25., 2012
Moučníky pečené

Čokoládový koláč s ořechy v karamelu

Těsto: 150 g čokolády na vaření, 150 g másla, 300 g hladké mouky, 100 g cukru, 2 vejce Náplň: 50 g másla, 250 g cukru, 250 g lískových oříšků, 250 g vlašských ořechů
Číst dále »
0 komentářů
Duben 10., 2012
Moučníky pečené

Francouzské Madlenky (piškotové pečivo)

Vejce a oba cukry společně ušleháme do pěny. Poté přidáme mouku s práškem do pečiva, citronovou kůru se šťávou a špetku soli. Vše dobře promícháme a přidáme rozpuštěné máslo. Spojíme v hladké těsto. Formičky na vánoční pracny vymažeme máslem a naplníme do dvou třetin. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 12 minut. Po upečení vyklopíme, pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme k čaji nebo kávě. Poznámka: Madlenky jsou francouzské piškotové pečivo, pocházející z Lotrinska. Pravděpodobně se jmenují podle Madeleine Paulmier, která je pekla svrženému polskému králi Stanislavu Leszczynskému. Král Stanislav byl tou dobou v azylu v Paříži u své dcery Marie, jež byla provdána za francouzského krále Ludvíka XV.
Číst dále »
0 komentářů

Sladký velikonoční chlebíček

Prosátou mouku společně s cukrem, sodou a solí smícháme. Do středně velké mísy si nalijeme podmáslí, vyklepneme vejce, přidáme olej a vše promícháme. Přisypeme směs s moukou a pořádně spojíme, aby vzniklo hladké těsto. Formu vyložíme papírem na pečení a těsto vlijeme do formy. Poté těsto posypeme celými mandlemi a pečeme 40 až 50 minut při teplotě 180° C. Po upečení necháme zcela vychladnout. Hotový velikonoční chlebíček posypeme moučkovým cukrem a podáváme ke kávě nebo čaji.
Číst dále »
0 komentářů
Září 9., 2011
Moučníky pečené

Roládová šarlota

Nejprve si připravíme těsto: Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Citron omyjeme, osušíme a nastrouháme z něj kůru. Šťávu vymačkáme. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme polohrubou mouku, citronovou šťávu i kůru a sníh z bílků. Vše zlehka promícháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v troubě předehřáté na 180 °C dorůžova. Upečený korpus vyklopíme na utěrku posypanou moučkovým cukrem, pomažeme marmeládou a smotáme. Vychladlou roládu nakrájíme na plátky asi 2 centimetry široké. Nyní si uděláme krém: Vyšleháme smetanu s cukrem, přidáme tvaroh a promícháme. Misku vyložíme potravinovou folií (aby nám šarlota šla snadno vyklopit) a plátky do ní vyskládáme. Čtyři až 6 plátků si necháme na dno šarloty. Připraveným krémem naplníme misku a šarlotu uzavřeme plátky rolády. Misku dáme vychladit do lednice, nejlépe přes noc. Druhý den hotovou a ztuhlou šarlotu opatrně vyklopíme z misky a ozdobíme dle fantazie – například jahodami.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky