Kohoutka nebo kuře důkladně očistíme a omyjeme. Ve velkém hrnci si na oleji osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli a mrkev. Přidáme špetku cukru, slepičí vývar a víno. Dochutíme solí, pepřem a necháme pár minut provařit. Kohoutka nebo kuře mezitím naporcujeme a spolu s čerstvými bylinkami vložíme do většího pekáčku, kde přelijeme připravenou omáčkou. Pekáček zakryjeme a v předehřáté troubě na 170 °C dusíme tak dlouho, dokud maso nezměkne (asi hodinu a půl). Mezitím si na rozehřátém olivovém oleji osmažíme celé menší žampiony spolu s celými oloupanými stroužky česneku. Po dušení maso a bylinky vyjmeme, omáčku slijeme, propasírujeme a vše ještě dobře povaříme. Ke kohoutkovi (kuřeti) přidáme restované žampiony s česnekem a přelijeme provařenou omáčkou. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.