Rohlíky nakrájíme na kostky a namočíme je do směsi z mléka a vajec. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na slabé plátky (nebo je nastrouháme). Středně velký pekáček vymastíme kouskem másla a na dno rozložíme vrstvu namočených rohlíků. Na ně rozprostřeme jablka, která posypeme směsí vanilkového cukru se skořicí a spařenými rozinkami. Poté na jablka položíme další vrstvu namočených rohlíků a poklademe plátky zbylého másla. Pekáček vložíme do trouby a žemlovku pečeme na 180 až 200°C zhruba 50 minut dozlatova. Před podáváním hotovou žemlovku pocukrujeme.

Poznámka: Žemlovka je tradiční český sladký nákyp, který se připravuje z jablek a bílého pečiva (nejčastěji rohlíků nebo veky), namočeného do mléka a vajec. Lidově se tomuto pokrmu říká žemlbába či zemlbába (pravděpodobně podle německého slova „Semmel“ = houska, žemle). Místo jablek lze na žemlovku použít také hrušky.