Zdravý životní styl

Propolis je všelék

Propolis je přírodní (a pro nás velmi léčivá!) látka, kterou včely používají v úlech jako tmel na utěsňování štěrbin či obalování cizorodých předmětů. Propolis je ale hlavně všelék! Co si z něj tedy udělat domácí propolisovou tinkturu, která umí opravdové divy?

Co a k čemu je vlastně propolis?

Při pokojové teplotě jde o hustou lepkavou hmotou žlutohnědé barvy. Včely ji získávají z pryskyřice, pupenů bříz, borovic, smrků, ale i třešní, švestek, nebo slunečnic. Tuto pryskyřici dále zpracovávají a přidávají k ní vlastní cenné látky. (Přesný vznik propolisu je však předmětem neustálého výzkumu.) Včely propolis používají v úlech jako tmel na utěsňování štěrbin či obalování cizorodých předmětů.

V propolisu je obsaženo široké spektrum látek, které ničí a usmrcují bakterie, brzdí jejich růst, tlumí citlivost a bolest, povzbuzují imunobiologický systém organismu, ruší účinky některých jedů a bakteriálních toxinů, působí proti některým virům, zastavují růst a ničí některé plísně, mají protizánětlivý účinek, podporují hojení ran a tlumí účinek škodlivého záření na organismus.

Náš tip: Domácí propolisová tinktura

20 g propolisu, 7 dl konzumního lihu (80%)

Propolis dáme do lahve s konzumním lihem. Denně protřepáváme a zhruba po 2 týdnech necháme usadit sediment a poté opatrně přecedíme přes plátýnko. Naplníme do lahviček s nekovovým uzávěrem a ty uložíme na chladnějším a temném místě.

Pozor na alergii!

Jelikož existují lidé alergičtí na propolis, je nutné před použitím provést zkoušku citlivosti. Naneseme malou vrstvičku tinktury na kůži na dlaňové straně zápěstí. Jestliže místo natření do 24 hodin nezčervená, nesvědí nebo se neutvoří pupínky, můžeme propolis užívat.

Propolis je velmi účinný i v malých dávkách a koncentracích. Proto je vhodné vždy po 3 týdnech aplikace udělat 1 týden přestávku. Jinak by propolis při dlouhodobé léčbě mohl i uškodit!

Nač použít propolisovou tinkturu?

  • Afty – Potíráme tinkturou několikrát denně do vymizení, 1 až 2 dny.
  • Akné – Vysušujeme tinkturou nebo kosmetickou vodou, tinkturu je možné zředit převařenou vodou. Dobrá je kombinace s mastí. Léčba trvá 1 až 3 týdny.
  • Angína – Podává se 1 kávová lžička tinktury ve skleničce vlažné vody nebo čaje 2 až 3x denně. Zapařovací zábaly krku se mohou pokapat asi 30 kapkami tinktury nebo použít suchý zábal a namazat krk nebo obklad mastí. Dobré je též kloktání – do skleničky vlažné vody dáme 1 kávovou lžičku tinktury.
  • Artróza – Velmi účinné jsou masáže mastí nebo tinkturou v oblasti bolestivého místa, nebo obklady suché s použitím masti, nebo vlhké zapařovací obklady s použitím tinktury. Dobré je i vnitřní podávání tinktury 1 až 2x denně 1 kávovou lžičku.
  • Astma – Vnitřní podávání tinktury 1 až 2x denně 1 kávovou lžičku doplňujeme inhalací – do hrnečku horké vody dáme 1 kávovou lžičku tinktury a výpary inhalujeme. Vhodný je též mastný obklad hrudníku propolisovou mastí.
  • Bércový vřed – Potíráme mastí nebo tinkturou, tinkturu možno ředit převařenou vodou nebo dáme tinkturou potřený obklad. Dobré je též podávání tinktury 1 až 2x denně 1 kávovou lžičku do skleničky vlažné vody nebo čaje. Do otevřeného vředu nedáváme žádné masti ani tinkturu.
  • Bolesti hlavy – Pomáhají masáže krční páteře, obklady na zátylku, potírání spánků a dlouhodobé vnitřní podávání tinktury 1x až 3x denně 10 až 30 kapek ve skleničce vody nebo čaje. Tinkturu používáme preventivně i v období bez potíží, ale v nižších dávkách.
  • Bolesti páteře – Velmi účinné jsou opakované masáže mastí, nebo tinkturou v místě bolesti nebo suché obklady s použitím tinktury. Dobré je i vnitřní podávání tinktury 1x až 2x denně 1 kávovou lžičku.
  • Bolesti v krku – Dobré jsou zapařovací zábaly s použitím tinktury nebo suché zábaly s použitím masti. Je možno kombinovat s kloktáním – do skleničky vlažné vody nebo čaje přidat 1 kávovou lžičku tinktury. Také se podává vnitřně 1 kávová lžička tinktury 1x až 2x denně.
  • Bolesti zubů – Do bolavého zubu kápneme tinkturu nebo jí potíráme dáseň a bolavý zub. Bolest obyčejně rychle odezní. Pokud se ale bolest vrací i po opakovaném ošetření, je nutné vyhledat lékaře. Po extrakci zubu dáváme mulový drén namočený do tinktury.
  • Bradavice – Potíráme nebo kapátkem tečkujeme okolo bradavic, necháme zaschnout a zalepíme na 1 hodinu denně po 2 týdny. Nejvhodnější je rychloobvaz, ve kterém jsme vystřihli malý otvor, kterým bradavice není přikryta. Bradavice se mohou odstraňovat také tak, že se obloží malými kousky surového propolisu nebo smíchaného s malým množstvím medu a přelepí se na 2 až 3 týdny. Podle potřeby obnovovat.
  • Cukrovka – Podává se 1x denně 1 kávová lžička tinktury samotné nebo ve skleničce vody nebo čaje. Při tomto onemocnění je vhodné po 2 až 3 týdnech užívání na 1 až 2 týdny vynechat. Hladina cukru v krvi postupně klesá.
  • Čelní dutiny – Při zánětech dutin se inhalují páry – do hrnečku horké vody se přidá 1 kávová lžička tinktury. Okolí dutin je možné potírat mastí nebo tinkturou. Při tom dbáme na to, aby propolis nepřišel do blízkosti jemné pokožky očních víček nebo očí. Vnitřně se podává 1 kávová lžička 1x až 2x denně do hrnečku vlažného čaje.
  • Drobná poranění – Použijeme-li hned propolis, vyhojí se poškozená pokožka bez jizvy. Tinktura může vyvolat pocit pálení, mast nesmí přijít do krvácející rány! Rány, které nejsou vhodné k sešívání potíráme tinkturou, která působí jako dezinfekce a hojivý prostředek.
  • Dvanácterník – Při zánětech nebo vředech, i starých, používáme 2x až 3x denně 1 kávovou lžičku do skleničky vlažné vody, čaje nebo vlažného mléka, vždy hodinu před jídlem vypít. Vymizení potíží bývá překvapivě brzy.
  • Ekzémy ušní – Ve zvukovodu je aplikace tinktury nebo tinktury ředěné vodou velmi účinná.
  • Hemeroidy – Nejčastěji se používá tinktura 1 kávová lžička do skleničky vlažné vody nebo 2x až 3x denně nebo preventivně 1x denně. Postiženou tkáň je vhodné ošetřovat mastí několikrát denně po důkladné hygieně.
  • Hlasivkové potíže – Nejvhodnější je kloktání tinktury ředěné vodou nebo použití spreje. Vnitřně se používá 1x až 2x denně 1 kávová lžička tinktury ve skleničce vlažné vody nebo čaje. Vhodné jsou i zapařovací zábaly s použitím tinktury nebo suché s mastí.
  • Hnisavé poranění – Okolí rány několikrát denně potíráme tinkturou, později můžeme ošetřovat okolí rány mastí. Potíže velmi brzy vymizí. U proleženin působí obklady propolisu s olivovým olejem vyčištění ran a jejich uzavření (1:5). Okolní kůži je zapotřebí chránit natřením Novikovem nebo indulonou nebo toaletní vazelínou, aby okolní kůže nebyla alergizována.
  • Horečka – Při horečnatých onemocněních se používá tinktura 1 kávová lžička ve skleničce vody nebo čaje 2 až 3x denně.
  • Horní cesty dýchací – Při slabších i silnějších onemocněních se tinktura používá vnitřně, 1 kávová lžička 2x denně, ob den nebo až 2x denně inhalace, používá se i mast do nosu i jako obklady. Na průdušky užíváme 3x denně 20 kapek na kostku cukru nebo do medu, tekutin nebo samostatně.
  • Chronické kožní ekzémy – U všech působí propolis buď v masti nebo v obkladech s tinkturou ředěnou převařenou vodou. U akutního mokvajícího ekzému je třeba nejprve obklady ekzém uklidnit, potom aplikovat propolis. Čím kratší doba trvání ekzému, tím lepší výsledek.
  • Chřipka – Při onemocněních se používá hned na začátku 1 polévková lžíce tinktury po 8 hodinách nejvýše 3x až 4x po sobě. Preventivně v období chřipek se používá 1 kávová lžička 1x až 2x denně. Při rýmě se používá tinktura. Mast je vhodná i na ošetření odřeného nosu. Preventivně lze použít také propolis se žvýkačkou nebo propolisovou emulzi na vykloktání.
  • Jaterní neduhy – Používá se vnitřně tinktura 2x až 3x denně 1 kávová lžička ve skleničce vody nebo čaje.
  • Kašel – Vnitřní užívání 1 kávová lžička tinktury, inhalace do hrnečku horké vody dáme 1 kávovou lžičku tinktury a výpary vdechujeme 2x denně. Kloktání – do skleničky vlažné vody dáme 1 kávovou lžičku tinktury a několikrát denně kloktáme. Obklady zapařovací na krk nebo hrudník – navlhčený obklad pokapeme asi 30 kapkami tinktury, nejlépe na noc. Suchý obklad na krk nebo hrudník s použitím masti. Kašel obvykle odezní dříve, než stačíme aplikovat všechny možnosti léčení.
  • Katar horních cest dýchacích – Postupujeme podobně jako u kašle. Můžeme použít i mast do nosu při rýmě nebo k potírání čela, krku, hrudníku.
  • Kožní plísně – Tinkturu používáme alespoň po dobu 3 týdnů. To je doba, po kterou je potřeba plísňové onemocnění ošetřovat, aby se původce nemoci dostatečně potlačil. Pro zvláčnění pokožky se může použít mast. Po 3 týdnech každodenního používání je vhodné na týden přerušit a pokračovat ještě 2x až 3x po třech týdnech. Je-li napočátku pokožka popraskaná a pocit pálení je příliš silný, je možné použít tinkturu ředěnou vodou alespoň 1:1 nebo tak, aby na poškozené pokožce nepálila. Vhodná je i mast pro první nebo druhé ošetření. Nesmí však přijít do krvácející rány. Při plísni ošetříme propolisovým sprejem i obuv uvnitř.
  • Krevní tlak kolísavý – Užívá se 1x až 2x denně 20 až 30 kapek podle potíží.
  • Nízký tlak – užívá se 20 kapek do skleničky vlažné vody nebo čaje ráno 1 hodinu před jídlem.
  • Vysoký tlak – 30 kapek na noc tinktury samotné nebo ve skleničce vlažné vody, čaje nebo bylinkového odvaru. Kombinace tinktury a mateří kašičky má výborné účinky na snížení vysokého krevního tlaku.
  • Křečové žíly – Lehce masírujeme postižená místa a okolí. Preventivně se užívá tinktura 1 kávová lžička 1x až 2x denně.
  • Kuří oka – Na noc potřeme tinkturou nebo mastí a přelepíme. Během několika dnů jdou odstranit (vykoupeme se v teplé vodě a kuří oko se vyloupne).
  • Ledviny – Vhodné jsou zapařovací zábaly na noc s tinkturou nebo suché s použitím masti. Vnitřně se užívá tinktura 2x denně 1 kávová lžička ráno a večer 1 hodinu před jídlem. Obyčejně se užívá v čaji nebo v bylinkovém odvaru.
  • Lupenka – Nejlépe zabírá mast a vnitřně tinktura. Při používání propolisu je zapotřebí velké trpělivosti a vyvarovat se jakéhokoliv podráždění nebo oslabení organizmu. Po několika týdnech až měsících obyčejně vymizí příznaky, někdy i celé onemocnění. U lupenky trvající kratší dobu se vyléčí 60% pacientů při potírání postiženého místa tinkturou. Výhodné je současně podávat mateří kašičku, se kterou se dosahuje lepších výsledků.
  • Lupy – Zbytek tinktury, může se použít i kal zbylý na dně lahvičky, se naleje do menšího množství šamponu nebo kondicioneru. Už po prvním použití poznáme účinek.
  • Migréna – Používá se tinktura v období klidu preventivně 1x denně 10 kapek. Při častějších potížích až 3x denně 20 kapek. Vhodné jsou i obklady spánku, týlu, celého krku.
  • Močové cesty (záněty, kameny) – Vnitřně se používá tinktura 2x denně 1 kávová lžička ráno a večer 1 hodinu před jídlem. Vhodné jsou i zábaly suché s použitím masti nebo zapařovací s použitím tinktury. Doplňujeme bylinkovými čaji.
  • Nadýmání – Nemáme-li možnost pohybu, potíráme oblast břicha tinkturou nebo mastí a vnitřně užíváme 2x až 3x za den 1 kávovou lžičku tinktury samotné nebo podávané ve vlažné vodě nebo čaji.
  • Návaly v přechodu – Používá se 1x až 2x denně 1 kávová lžička tinktury samotnénebo čaji. Po 2 až 3 týdnech užívání se na 1 až 2 týdny vynechává.
  • Obranyschopnost organismu – Užívá se preventivně 1x denně 10 kapek v období chřipek nebo jiného nebezpečí oslabení organismu až 2x denně 30 kapek.
  • Opary – Před výskytem potíráme přecitlivělé místo tinkturou. Pokud se již vytvořili puchýře, vysušíme je tinkturou. Doléčení provádíme mastí, případně dosušíme tinkturou. Můžeme dávat obklady tinktury ředěné vodou.
  • Opařeniny – Co nejdříve polít, pokapat nebo potřít tinkturou. Možno přiložit obklady z tinktury. V dalším ošetřování používáme mast i tinkturu. Není-li při ruce tinktura, použijeme mast.
  • Otoky nohou – Masírujeme nebo potíráme tinkturou i mastí několikrát po sobě podle potřeby. Vhodné je i podávání tinktury 1x až 2x denně 1 kávovou lžičku.
  • Padání vlasů – Do šamponu, kondicionéru, kosmetické vody přidáme zbytek tinktury. Po umytí vlasů opláchneme malým množstvím kosmetické vody.
  • Paradentóza – Dásně potíráme tinkturou několikrát denně. Vynikající výsledky!
  • Popáleniny – Co nejdříve polít, pokapat nebo potřít tinkturou nebo přiložit obklady z tinktury. Při dalším ošetřování používáme mast nebo tinkturu. Šetrný je postřik propolisovým sprejem. U popálenin 2 stupně působí anesteticky, u 3 stupně zamezuje jizváma a hnisání rány.
  • Poranění – Okolí rány potíráme tinkturou nebo mastí. Dbáme na to, aby tinktura ani mast nepřišla do krve v krvácející ráně. Propolis v okolí rány tlumí bolest, chrání před zánětem a podporuje rychlejší hojení.
  • Proleženiny – Potíráme tinkturou nejlépe ředěnou vodou a dáváme obklady s tinkturou nebo mastí několikrát denně.
  • Prostatické potíže – Užívá se 3x denně 1 kávová lžička do skleničky vody nebovlažného bylinnéhočaje.
  • Průdušky – Užívá se tinktura 1 kávová lžička 2x denně ob den a 2x denně inhalace. Případně zapařovací obklady s tinkturou nebo suché obklady s použitím masti.
  • Průjem – Tinktura se užívá na lačno, ráno a večer, 1 kávová lžička ve skleničce vlažné vody.
  • Psychická vyčerpanost – Užívá se 1x až 2x denně 10 až 20 kapek tinktury.
  • Revma – Bolestivé klouby a okolí potíráme nebo masírujeme několikrát po sobě tinkturou nebo mastí. Vhodné je i vnitřní podávání 2x denně 1 kávovou lžičku tinktury.
  • Rýma – Nejčastěji se používá mast do nosu. Rýma obyčejně odezní po prvním až druhém použití. Nemáme-li mast, použijeme tinkturu ředěnou vodou tak, aby v nose nepálila.
  • Slinivka břišní – Ráno a večer 1 kávovou lžičku do skleničky vlažné vody nebo čaje hodinu před jídlem. Chronické recidivy zánětů slinivky, 3x denně 40 kapek. Doba léčení od 3 týdnů do 1 roku.
  • Spánek – Užívá se 1 kávová lžička do skleničky vlažné vody večer po jídle.
  • Stresové stavy – Užívá se 1 až 3x denně 10 až 20 kapek tinktury.
  • Trojklaný nerv – Postiženou oblast 2x denně potírat tinkturou nebo mastí.
  • Trombóza dolních končetin – Užívá se 3x denně 40 kapek po 3 týdny až 1 rok.
  • Uši (ekzém, zánět středního ucha, zánět zevního zvukovodu) – Používáme mast do zevního zvukovodu ob den nebo až 2x denně. Tinkturu nikdy nepoužíváme samotnou, ale vždy ředěnou vodou tak, aby nepálila, minimálně 1:1.
  • Vlasy (padání, třepení, svědění pokožky, lupy) – Do šamponu můžeme přidat na každé použití asi 20 kapek tinktury nebo po umytí vlasů spláchneme roztokem – 1 kávová lžička tinktury do skleničky vlažné vody. Můžeme také přidat 20 kapek tinktury do kondicionéru.
  • Zácpa – Užívá se 1x až 2x denně 1 kávová lžička tinktury ve skleničce vlažné vody nebo čaje. Po 3 týdnech používání na 1 až 2 týdny přerušit.
  • Žaludek – Při žaludečních potížích užíváme tinkturu 2 až 3x denně 20 kapek do skleničky vlažné vody nebo mléka, vždy 1 hodinu před jídlem.
  • Ženské potíže – Podle charakteru onemocnění po poradě s lékařem užíváme – tinkturu 1 kávovou lžičku 1x až 2x denně, obklady s tinkturou nebo jen lehce potíráme bolestivou část. U žen při klimakterických potížích a návalech se doporučuje 2x 20 kapek tinktury denně.

Informace přebrány z www.vcelarenihrou.cz



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB