Zdravý životní styl

Patizony prospívají srdci

Zastánci zdravé výživy nedají na tento druh dýně dopustit. Má jemnou chuť a může se jíst i se slupkou a semeny. Kromě toho je i velmi zdravý – snižuje hladinu tuku v krvi a má pozitivní účinek na srdce a celý náš kardiovaskulární systém.

Co je patizon?

Patizon je odrůda dýně, která se vyznačuje diskovitým tvarem. Povrch patizonu může být hladký či zvrásněný, barva pak zelená či žlutá, ačkoliv nejznámější je u nás patizon v bílé barvě. Plody patizonu mají poněkud moučnatou dužninu, jež nejlépe chutná plně vyzrálá.

Proč je patizon zdravý?

Patizon obsahuje 90% z vody a velmi málo sacharidů. Proto je oblíbený zejména u osob držících různé redukční diety. Dále pak obsahuje například sodík, draslík, železo, měď, chlor či fosfor.

Patizon napomáhá odstraňování škodlivin ze střev a podporuje trávení. Zároveň zvyšuje obranyschopnost organizmu, snižuje hladinu tuku v krvi a má pozitivní účinek na srdce a celý kardiovaskulární systém. Pomáhá také při problémech se slinivkou břišní, působí močopudně a celkově ulevuje při problémech s ledvinami. Může rovněž pomoci od potíží způsobených revmatismem, aterosklerózou nebo dnou.

Vaříme z patizonů

Patizony mají poměrně široké uplatnění v kuchyni. Můžeme je plnit masem, sýry nebo zeleninou, nakrájený patizon lze obalit v trojobalu a smažit jako řízek, strouhaný pak připravujeme jako bramborák či lívance. Patizony rovněž nakládáme, dusíme, grilujeme, smažíme, zapékáme či pečeme.

Vyzkoušejte naše patizonové recepty:

Recept na patizon plněný sýrem máme ZDE

Recept na smažený patizon naleznete ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB