Zdravý životní styl

Ledový salát pomáhá usnout

Ledový salát se podobá hlávkovému salátu, ale jeho listy jsou tužší a drží více u sebe. Svůj název získal podle lesklého povrchu listů, které vypadají jako zkřehlé mrazem. Málokdo však tuší, že ledový salát je velmi zdravý – mimo jiné zmírňuje stres, uklidňuje nervy a pomáhá při usnutí.

Odkud přišel a jak vypadá?

Ledový salát byl vyšlechtěn až koncem 19. století v Kalifornii. Jeho barva se pohybuje od bílé (ve středu hlávky) přes světle zelenou (okrajové listy). Chuť jednotlivých lístků je nasládlá, lahodná a šťavnatá.

Proč je ledový salát zdravý?

Ledový salát obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B (včetně B9 = kyseliny listové), dále pak vitamíny C, E a K (ten je důležitý pro tvorbu kostí a správnou krevní srážlivost). Z dalších látek v něm najdeme sodík, draslík a železo.
Díky látce lactucin obsažené v ledovém salátu uklidňuje nervy, zmírňuje stres a pomáhá při usnutí. Dále je ledový salát vhodný k redukčním dietám, jelikož snadno zasytí, má vysoký obsah vlákniny a přitom dodá jen velmi málo kalorií.

Jak jej kupovat, skladovat a konzumovat?

Ledový salát je k dostání po celý rok. Při jeho nákupu musíme jen dávat pozor na to, aby košťál neměl hnědé zabarvení, které znamená, že salát již není čerstvý. Tento salát není nijak náročný na skladování a také je mimořádně trvanlivý – v lednici nám vydrží 1 až 2 týdny.

Ledový salát konzumujeme nejvíce čerstvý, a to například s kuřecím masem, výborný je také v kombinaci s lososem či tuňákem. Jeho použití do salátu (např. s rajčetem) či jako obloha k jídlu je rovněž skvělou volbou. Ledový salát můžeme dát i do polévky (pokud chceme, aby zůstal křupavý, dáme ho však až ke konci vaření polévky).

Vyzkoušejte naše recepty z ledového salátu:

Recept na ledvinky s ledovým salátem naleznete ZDE

Recept na Caesar salát s kuřecím masem je ZDE

Recept na celerový salát se nachází ZDE

Recept na waldorfský salát (s jablky a ořechy) máme ZDE

Recept na salát se sušenými rajčaty najdete ZDE

Recept na salát z grilovaných hrušek je ZDE

Recept na okurkový salát s avokádem se nalézá ZDE

Recept na salát s uzeným lososem vyzkoušejte ZDE

Recept na salát se sýrem a hroznovým vínem máme ZDE

1 komentář pro článek Ledový salát pomáhá usnout

Dagmar
Dobrý den, může někdo poradit jak uchovat ledový salát, dokud je celý, je to dobré, ale jak se listy odebírají a nespotřebuje se hned tak potom začíná růžovět nebo oranžovět, jak ho uchovat, díky


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB