Zdravý životní styl

Květák snižuje riziko nádorů

Květák se pěstoval na Středním východě už v době před naším letopočtem, u nás se pak rozšířil v polovině 18. století. Dřív byl považován hlavně za zeleninu chudých, dnes víme, že díky množství cenných látek je jedním z prvků zdravé kuchyně.

Květák se těší vcelku velké oblibě a mnozí si jej spojují především s obalováním, polévkou nebo květákovými placičkami. Věděli jste ale, že je to velmi prospěšná surovina, která se ve velkém dá konzumovat i při zdravém životním stylu a dietě?

Neobsahujte totiž téměř žádný tuk a jen velmi malé množství sacharidů, je tedy hlavně v poslední době upravován na všechny možné způsoby a nahrazuje tak například klasickou rýži nebo třeba těsto na pizzu, díky čemuž si tak můžete na těchto pokrmech pochutnávat, i když se zrovna snažíte docílit letní postavy do plavek.

Proč je květák zdravý?

Pro svůj podíl vody a značné množství biolátek patří k nejzdravějším zeleninám. Pozoruhodný je vysoký obsah kyseliny listové, jež je nepostradatelná pro růst buněk a krvetvorbu. Květák je také obzvlášť bohatý na vitamin C, draslík a kyselinu nikotinovou, navíc obsahuje stopové prvky zinek, měď, jód a fluor.

Vědci z univerzity v Georgetownu nedávno prokázali, že se u mužů, kteří mívají na talíři alespoň jednou týdně květák, snižuje o 52 procent riziko nádoru prostaty. Stejné poznatky získali rovněž čínští odborníci u žen v souvislosti s rakovinou prsu.

Kupujeme a skladujeme květák

Domácí druhy květáku jsou v prodeji od června do listopadu, v ostatních měsících je dovážen převážně z jižní Evropy. Při jeho nákupu dbáme, aby hlávka byla pevná, bílá a bez otlaků, listy nezvadlé.

Čerstvý neomytý květák v perforovaném mikrotenovém sáčku vydrží v chladničce asi deset dní, ale můžeme ho také předvařit a poté zamrazit. I v krátce povařeném květáku zůstává poměrně vysoké množství vitaminu C.

Použití v kuchyni

Květák chutná vařený, přelitý máslem či jemnou bešamelovou omáčkou, ale také dušený, zapékaný, gratinovaný a samozřejmě smažený. Tuto zeleninu můžeme i konzervovat (nakládat do slaného či octového nálevu) a poté použít na přípravu salátů či předkrmů.

Naše tipy:

1. Při konzumaci květáku nevynecháváme ani malé lístky, které přiléhají k hlávce, protože obsahují ještě mnohem více vitaminů a minerálů než samotná hlávka.

2. Květák je lépe vařit v nezakrytém hrnci, protože pod poklicí se mohou hromadit sirné složky květáku, které mohou nepříjemně zapáchat a ovlivnit i jeho chuť.

3. Některé lidi může konzumace květáku nadýmat, což můžeme ovlivnit přidáním česneku, kmínu nebo koriandru.

Vyzkoušejte naše květákové recepty:

Recept na květákovou polévku s nivou a opraženou slaninou je ZDE

Recept na zapékaný květák s bešamelem naleznete ZDE

Recept na květák se strouhankou máme ZDE

Recept na květák smažený s cornflakes podávaný s hořčičnou omáčkou je ZDE

Recept na květákové placičky s uzeným sýrem jsme pro vás připravili ZDE

Recept na květák po marocku můžete vyzkoušet ZDE

Recept na květákový závin z listového těsta máme ZDE

Recept na květákové kari jsme připravili ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB