Tipy a rady

Kupujeme dětskou cyklosedačku

Kupujeme dětskou cyklosedačku

Cykloturistika se u nás stává téměř národním sportem. Každoročně přibývá na silnicích cyklistů malých, velkých i těch nejmenších, kteří se vozí v sedačkách. A protože jejich nabídka je široká a při jejich výběru nesmíme nic zanedbat, přinášíme vám rady, čeho si při nákupu dětské cyklosedačky všímat.

Čeho si máme všímat při výběru cyklosedačky?

1. Jaká je maximální nosnost?

Každou cyklosedačku musí doprovázet informace o její maximální nosnosti. Pokud tato informace u výrobku není, nekupujte ho!

2. Čtěte návod!

Nikdy návod nepodceňujte a vždy ho k výrobku vyžadujte. Návod musí být v češtině a musí obsahovat:

  1. typ sedačky
  2. typ jízdního kola, pro které je sedačka určena
  3. maximální nosnost sedačky
  4. výčet jednotlivých dílů sedačky, které po smontování tvoří celek
  5. postup při montáži
  6. bezpečné usazení dítěte
  7. pokyny pro bezpečný provoz
  8. údržba sedačky

3. Všímejte si kvality provedení

Na cyklosedačce nesmí být žádné ostré hrany, rohy, trhliny či otřepy, o které by se dítě nebo jezdec mohli zranit. V dosahu dítěte se nesmějí vyskytovat žádné otvory o velikosti mezi 5 a 12 mm.

4. Jaký je zádržný systém?

Upřednostňujte cyklosedačky s délkově nastavitelnými bezpečnostními popruhy (čím více poloh, tím lépe) či s plynulou přestavitelností. Dávejte přednost přezkám, k jejichž uvolnění jsou zapotřebí dva na sobě nezávislé úkony (dítě vám tak nepřipraví nežádoucí překvapení při jízdě na kole). Zapínání a rozepínání přezky vyzkoušejte; vyhovuje vám?

5. Jaká je ochrana nohou?

Cyklosedačku nekupujete na jednu sezonu, zaměřte se proto na délkovou nastavitelnost opěrek nohou (čím více poloh, tím lépe). Všimněte si šířky upevňovacích řemínků; příliš úzké se mohou dítěti zařezávat do nohou. Vyzkoušejte si jejich zapnutí, jdou snadno zaklapnout do uzávěrových čepů? A co jejich uvolnění?

6. Pohodlí pro dítě

Většina cyklosedaček je konstruována pro děti s hmotností do 20, resp. 22 kg, některé se však i přesto do nich nemusí vejít: sedátko je málo hluboké, úzké, opěradlo nízké, nevyhovuje úhel sezení, opěrky jsou nepohodlné.Správně vybrat znamená vzít dítě do obchodu s sebou a cyklosedačku vyzkoušet, zda dítěti „sedí“.

7. Jaké je připevnění k jízdnímu kolu?

Hledejte na cyklosedačce viditelné označení těžiště, není-li, neberte ji! Zaměřte se na způsob montáže a pamatujte, že podmínkou připevnění je použití nářadí; v opačném případě sedačku nekupujte! Zkontrolujte, zda ve výbavě sedačky je zabezpečení proti povolení šroubů (pojistné matice, matice s pružnými podložkami). Vyberete-li si cyklosedačku, která se připevňuje k nosiči, dbejte na to, aby měla přídavné ze sedačky neodstranitelné upevňovací zařízení, které se připevňuje k další části jízdního kola; přídavné zařízení omezuje pohyb sedačky směrem dozadu.

Přemýšlejte…

Bude se dítě vozit na pánském nebo dámském kole?
Většina cyklosedaček se může montovat jak na dámská, tak pánská jízdní kola. Mezi předními sedačkami se mohou vyskytnout i takové, které lze namontovat buď na jeden, nebo na druhý typ kola (některé musí spočívat na šikmé rámové trubce, jiné se montují na hlavu rámu nebo na horní rámovou trubku).

Bude jízdní kolo vyhovovat způsobu upevnění cyklosedačky?
Zadní cyklosedačky lze rozdělit do třech skupin podle způsobu upevnění na jízdní kolo:

  • Sedačka se upevňuje k podsedlové trubce a její vzpěry se uchycují k zadní vidlici.
  • Sedačka se připevňuje k nosiči zavazadel.
  • Sedačka se montuje k podsedlové trubce a navíc ještě přichycuje k nosiči zavazadel.

Jaké mohou nastat problémy?
Montuje-li se cyklosedačka na nosič, musíte si být jisti jeho pevností, aby se pod tíhou sedačky a dítěte „nezhroutil“. Nosič musí zvolené sedačce vyhovovat i rozměrově, především šířkou. Vsadíte-li na přední cyklosedačku, která se montuje na horní rámovou trubku, zamyslete se, zda lanka brzdy a přehazovačky se nebudou třít o objímku sedátka.

Občanské sdružení spotřebitelů TEST, www.dtest.cz



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB