Tipy a rady

Jak kupovat a skladovat citrusy?

Jak kupovat a skladovat citrusy?

Výhoda citrusů spočívá především ve vysokém množství vitamínů, které obsahují. Řeč je nejen o citronech, pomerančích, mandarinkách, limetkách či pomelu. Do této škatulky se zařadily i méně známé odrůdy jako kumkvat, bergamot či cedrát. Poradíme vám, jak tyto citrusy nakupovat a skladovat.

Kdy a odkud k nám přicházejí?

Hlavní sezóna citrusů přichází s podzimními měsíci. Tehdy začíná sklizeň v jihoevropských státech – Španělsku, Itálii a Řecku. Plody, které se objevují na pultech během jara a léta, pocházejí převážně z Brazílie či Argentiny. Mimosezónní dovoz se pak projevuje zejména na jejich ceně.

Kupujeme citrusy

Při nakupování citrusů se soustřeďte nejenom na hmatový vjem. Důležité je také celistvé zbarvení plodu. Barevná odchylka by neměla přesáhnout jednu třetinu povrchu u mandarinek a jednu pětinu povrchu u pomerančů. U takových plodů se nemusíte obávat jejich nezralosti. Jde pouze o pozůstatek procesu tzv. odzeleňování, kterým prochází např. i banány. Rozhodně se však vyhněte nákupu scvrklých, suchých a nahnilých plodů!

Důležitým ukazatelem by pro zákazníka také měla být země původu a označení jakosti. Kůra plodů citrusů musí u výběru a I. jakosti pevně ulpívat na plodu. Lehké a pouze částečné uvolnění kůry je přípustné u II. jakostní třídy pomerančů a mandarinek. V zimních měsících se také nevyplácí nakupovat citrusy na stáncích a trzích. Přemrzlé plody jsou totiž kyselé a nahořklé.

Tabulka velikostí citrusů

My se oblékáme do velikostí S, M, L, XL. Citrusy nosí kalibry. Podívejte se, jaké rozměry by podle čísla kalibru měly mít citrony, mandarinky, pomeranče a grepy:

Citrusy a chemie

Citrusové plody jsou při svém pěstování obvykle chemicky ošetřovány, což ovšem musí být při jejich prodeji uvedeno. V takovém případě byste se měli vyhnout zpracování jejich kůry, např. při výrobě kandovaného ovoce nebo sušení kůry samotné. Po oloupání takového ovoce je vhodné omýt si ruce. Podle SZPI právě šťáva z kůry obsahuje největší množství pesticidů. Konzumace samotné dužiny se nemusíte obávat.

Jak skladovat citrusy?

Aby vám citrusy vydržely, skladujte je v tmavé místnosti při teplotě do 8 stupňů Celsia a odděleně od ostatního ovoce. Citrusové plody během zrání vytváří etylen, který urychluje hnilobný proces. Jestliže hodláte z citrusů vytvořit přírodní šťávu, uskladněte je na několik dní při pokojové teplotě.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB