Zdravý životní styl

Bulgur prospívá našim nervům

Bulgur je předvařená a nalámaná celozrnná pšenice, která se používá (obdobně jako rýže nebo kuskus) na přípravu dalších pokrmů. Má oříškovou chuť a voní po obilí. Protože nenadýmá a je lehce stravitelný, můžeme bulgur podávat i dětem.

Proč je bulgur zdravý?

Bulgur má vysokou výživnou hodnotu. Obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny (z nich především vitamín A) a minerály (fosfor, železo, hořčík). Vzhledem k nízkému obsahu tuku se bulgur hodí i pro přípravu dietních pokrmů. Bulgur dále podporuje zdraví střev a působí blahodárně na naši nervovou soustavu.

Bulgur v obchodě a v kuchyni

Bulgur seženete buď v obchodech se zdravou výživou nebo dnes již i v klasickém obchodě (nejčastěji mezi luštěninami nebo u rýží).

Bulgur je vhodný do stejných receptů, kde je pro nás obvyklá rýže nebo kuskus. Nejznámnějším je jeho použití v libanonském salátu tabbouleh (my máme jeho upravenou verzi s kuskusem, kterou naleznete ZDE). Dále bulgur můžeme přidávat do nádivek, karbanátků, masitých nebo zeleninových jídel nebo jej použít jako zavářku do polévek. Servíruje se také jako příloha k masům, rybám apod.

Jak připravit pokrm z bulguru

Jednou z možností, jak bulgur připravit ke konzumaci, je nechat jej pouze nabobtnat. Tímto způsobem si navíc uchová si veškeré živiny. Nabobtnání se provádí tak, že bulgur namočíme do vody na zhruba jednu hodinu a poté vodu slijeme.

Další možností je vařit bulgur zalitý tronásobným množstvím osolené vody (poměr bulgur:voda = 1:3). Vaříme jej buď po dobu 12 minut nebo pouze 5 minut a necháme jej pod pokličkou “dojít” (jako například rýži).

Vyzkoušejte naše recepty:

Recept na bulgur se zeleninou máme ZDE

Recept na mátový bulgur naleznete ZDE

Recept na bulgurové placičky s nachází ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB